Douanehuisje mei: Zeegezichten

Douanehuisje mei: Zeegezichten

In de maand juli exposeert en werkt kunstenaar Roel van Reem in het Douanehuisje aan de Nieuwe Waterweg.

Voor de 3e keer is het werk van Roeland van Reem te zien in het Douanehuisje. Zijn landschappen en stillevens in olieverf op linnen of paneel, zijn op diverse plaatsen in het land tentoongesteld. Het afgelopen jaar heeft hij muziek van Frederick Chopin, de Nocturnes, vertaald in zeegezichten. Verstilde of roerige schilderijen van de branding met de maan of het laatste beetje zon boven de horizon. Doordat deze werken zijn geschilderd uit het geheugen en de verbeelding, uiteraard begeleid door het pianowerk van de componist, was er veel ruimte voor interpretatie en subtiel kleurgebruik. Daarnaast zijn er, behalve de Wadlopers, zeeschilderijen van Ibiza en de Noordzee te zien.

Van Reem heeft voor de verdere ontwikkeling van zijn landschappen diverse workshops gevolgd bij Roos Schuring en Gerard van de Weerd. Hij houdt schildersatelier in Maasland, is lid van de Stichting Maassluise Kunstenaars en sinds kort tevens van het Kunstcollectief WIT.

In mei is het Douanehuisje op de Govert van Wijnkade gratis te bezoeken. De kunstenaar zal elke zaterdag en zondag tussen 13:00 en 17:00 aanwezig en aan het werk zijn.

De Culturele Raad Maassluis stelt namens de gemeente Maassluis het Douanehuisje (Govert van Wijnkade 52, 3144 AG Maassluis), gratis ter beschikking voor culturele en kunstzinnige activiteiten. Meer informatie hierover bij Emma de Zanger, 010-5929821, douanehuisje@crmmaassluis.nl.


Een uniek gebouwtje op een bijzondere plaats: A house with a view. Eens werden er schepen ‘in- en uitgeklaard’ en werd de Nieuwe Waterweg in de gaten gehouden vanuit een zeer gunstige positie op het havenhoofd. Schepen die groente uit het Westland vervoerden naar Engeland werden er gecontroleerd. De douane had er een goede uitkijkpost.

Het gaat hier over het Douanehuisje aan de Govert van Wijnkade in Maassluis.
Dit Douanehuisje, gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw heeft verschillende bestemmingen gehad. Zoals gezegd controleerden de douanebeambten er het inkomende en uitgaande vervoer over water. In het Waterweggebied waren meer van dergelijke huisjes, maar het unieke van het Maassluise exemplaar is dat het uit steen is opgetrokken. De overige douanehuisjes waren van hout. Daarvan is er één overgebleven; dat staat op de Parkkade in Rotterdam.

In een later stadium werd het Douanehuisje in Maassluis gebruikt door de havenmeester. De bankjes bij het huisje vormden een ontmoetingsplek voor o.a. ‘hangouderen’. Zoals iedere stad die ‘iets heeft met water’ had Maassluis natuurlijk ook recht op een ‘leugenbankje’. Maar ook voorbijgangers konden er genieten van het heerlijke uitzicht over het water.

Tegenwoordig kan dit regelmatig gecombineerd worden met een bezoek aan een bijzondere expositie, demonstratie of andere activiteit in het huisje. Sinds een aantal jaren stelt de gemeente Maassluis het intieme gebouwtje namelijk ter beschikking van kunstenaars en culturele organisaties. Er zijn inmiddels tentoonstellingen geweest van schilderijen, sculpturen, foto’s, maar ook zijn er workshops georganiseerd. Veel is er mogelijk.

Het Douanehuisje wordt voor een maand ter beschikking gesteld. Voor de ‘bewoners’ zijn er geen kosten aan verbonden. Wel wordt verwacht dat in die maand de gebruiker ervoor zorgt dat in het huisje minimaal op zaterdag en zondag gedurende een aantal uren een of meer mensen aanwezig zijn om bezoekers te ontvangen. Dit levert vaak een leuke interactie op tussen bezoeker en exposant.

Namens de gemeente draagt de Culturele Raad (van) Maassluis zorg voor een goede en evenwichtige programmering.

Geïnteresseerden kunnen terecht bij deze Raad, contactpersonen: Mevr. Emma de Zanger-Russell, tel. 010 – 592 98 21. Maar u kan ons de CRM ook bereiken via het volgende e-mailadres: douanehuisje(at)crmmaassluis.nl

Het Douanehuisje is iedere zaterdag en zondag open van 14:00 tot 17:00 uur. Kijk voor het meest actuele nieuws omtrent het Douanehuisje en de exposities in de agenda en bij “CULTUUR NIEUWS”.

Programma 2017:

Januari – Hans la Hey – Beelden
Februari – Marga Tammes – Ogend naar de Waterweg / of portreten aan de Waterweg – schilderijen
Maart – Art Wakuna – Artistic furniture
April – Mirjam Boomert – Fotografie, gedichten en textiele werken
Mei – Roeland van Reem – Wadlopers & branding – Schilderijen
Juni – Marion de Jong – Kantklossen – Kantring
Juli – Henk van Hoek – Schilderijen van Maassluis
Augustus – Atie Keizerwaard – Dikke dame – Schilderijen
September – Dick Kattestaart – Industrie – Fotografie
Oktober – Ingrid van den Oord – beeldende kunstenaar
November – Frits Veenland & Hans van Overbeek – kunstenaar & fotografie

Sorry, comments are closed for this post.

Copyright© Culturele Raad Maassluis 2016 | e-mail: info@crmmaassluis.nl | Gerealiseerd door www.kiem.online