Jan Ouwenbroek 90 Jaar

Jan Ouwenbroek 90 Jaar

De tentoonstelling Jan Ouwenbroek Een leven lang schilder is georganiseerd ter gelegenheid van de negentigste verjaardag, op 7 juli a.s., van deze Maassluise kunstenaar.
De tentoonstelling werd geopend met een drietal sprekers.

Namens het museum sprak Friedie Kloen hem toe met veel lovende woorden. Ze herinnerde hem eraan dat in het verleden ze samen hebben geëxposeerd, doch dat ze nu zijn tentoonstelling heeft mogen inrichten. Overigens benadrukte ze dat ze hierbij heel veel steun heeft gehad van een grote groep vrijwilligers van Museum Maassluis.

Na Friedie kreeg Pieter Hoogenraad, voorzitter van de Stichting Maassluise Kunstenaars, waarvan Jan Ouwenbroek erelid is, het woord. Hij memoreerde hoe Jan werd aangeduid als ‘Wereldberoemd in Maassluis’. Ook blikte hij terug op de ontwikkeling van de jonge Ouwenbroek tot een voorbeeld voor andere kunstenaars met zijn werk dat er zo optimistisch uitziet. Voor de Culturele Raad Maassluis was een en ander destijds aanleiding om de kunstenaar met de prestigieuze Culturele Prijs Maassluis te eren.

Namens de Maassluise Kunstenaars mocht collega Gonny van den Nouwelant hem een Liber Amicorum, een vriendenboek, overhandigen. De Maassluise Kunstenaars hadden ieder voor hem een kunstwerk vervaardigd die bijeen waren gebracht in een fraai boekwerk.

Ten slotte was het Jan Ouwenbroek junior die zijn vader toesprak. Ook hij gaf op zijn eigen wijze inzicht in de ontwikkeling van zijn vader tot de kunstenaar die hij nu is. Maar tevens hoe Jan senior het niet lang uithield op de Mulo en als dertienjarige ging werken bij Wijnhandel Steur, waar Jan uiteindelijk keldermeester en bedrijfsleider werd.
En natuurlijk ook dat zijn vader al heel vroeg met schilderen begon en door verschillende kunstenaars, waaronder Oberreiter, werd geïnspireerd tot zijn eigen oeuvre. Veel werken van oude gebouwen en verweerde deuren ontstonden in zuidelijke landen. Terwijl hij later zich meer ging toeleggen op non-figuratief en materieschilderen. Hoewel een stille introverte man, schildert Jan Ouwenbroek tot op de dag van vandaag met een grote gedrevenheid en snelheid, waarbij het vuur nog steeds brandt.
Min of meer verbaasd was Jan junior over enkele tentoongestelde naakten. Die waren hem tot nu toe onbekend gebleven.

Foto: Jan Ouwenbroek met zoon en dochter.

De tentoonstelling duurt tot en met 27 augustus a.s.
Museum Maassluis, Zuiddijk 16, 3143 AS Maassluis, 010 – 5913813
info@museummaassluis.nl, www.museummaassluis.nl, Museum Maassluis op Facebook
Het museum is geopend op dinsdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Sorry, comments are closed for this post.

Copyright© Culturele Raad Maassluis 2016 | e-mail: info@crmmaassluis.nl | Gerealiseerd door www.kiem.online