Uitreiking Culturele Prijzen Maassluis

Uitreiking Culturele Prijzen Maassluis

Tijdens de Week van de Cultuur werden bepaalde personen in het zonnetje gezet wegens hun inzet voor de kunst en cultuur in Maassluis. Zij ontvingen de Culturele Prijs Maassluis resp. de Culturele Jongerenprijs Maassluis.
De CPM bestaat uit een oorkonde met daarin de motivering van de prijs alsmede een door de Maassluise kunstenaar, Ans van de Wiel Verdiesen, speciaal voor dit doek vervaardigd kunstwerk.
De CJPM is vooral een stimuleringsprijs. De prijs wordt uitgereikt aan een jongere die nieuwe initiatieven neemt, zich onderscheidt van anderen.

Bob Spaans, die optreedt onder zijn artiestennaam Spanish is zo’n jongere. Iemand die op cultureel gebied in Maassluis iets nieuws brengt: rapmuziek van eigen bodem. Zijn raps zijn geïnspireerd door old-school hiphop, voornamelijk Nederlandstalig. Hij wist wat hij wilde gaan doen toen hij voor het eerst clips van onder andere Brainpower en Opgezwolle bekeek. Hij houdt zich geregeld bezig met het creëren van nieuwe muziek. In 2016 won Spanish de publieksprijs bij het open podium SKVR Fanatics. In augustus 2017 bracht hij zijn eerste videoclip uit waarbij het stadshart van Maassluis als decor diende. In december 2017 won hij de Music Battle in Maassluis en verdiende daarmee een plek op het podium van Waterwegpop 2018. Kortom, een man met drive en ambitie. Daarom was het de Culturele Raad Maassluis een genoegen om Bob Spaans – rapper Spanish – de Culturele Jongerenprijs 2018 toe te kennen. Uit handen van de kersverse wethouder Cultuur, Corine Bronsveld, mocht hij deze prestigieuze prijs in ontvangst nemen.

Corinda van den Bos en Marielle Romeo zijn de drijvende krachten achter het kinderkoor Wonderwijs. Zij zijn dit al vanaf de start van het koor in 2001. Vanuit een christelijke achtergrond laten zij kinderen van groepen 5 t/m 8 op een geweldige manier zingen en plezier hebben. De positieve energie geven zij door aan de kinderen en daarmee aan hun optredens. Met hun inzet en creativiteit voor Wonderwijs hebben zij zingen voor kinderen enorm op de kaart gezet in Maassluis. Bovendien dragen zij met hun optredens bij aan het positieve imago van Maassluis elders. Denk maar aan het aanstekelijke optreden tijdens de landelijke Sinterklaasintocht in 2016. Meer dan een miljoen keer werd hun optreden bekeken op YouTube. Maar ook hun optreden in ‘Nederland zingt’ heeft een positieve indruk achtergelaten. Gezien het grote aantal kinderen dat wekelijks de repetities bezoekt is het koor nog altijd zeer succesvol. Op hun geheel eigen wijze en enthousiasme brengen zij nu al meer dan 15 jaar kinderen in contact met muziek, en zingen in het bijzonder. Daarom is de Culturele Raad Maassluis van mening dat zij hiermee een belangrijke bijdrage leveren aan de kunst en cultuur in Maassluis en krijgen zij de Culturele Prijs Maassluis.
Ook deze prijs werd uitgereikt door wethouder Corine Bronsveld.

 

Bas Verkade is een van de opmerkelijke leden van de Maassluise Kunstenaars. Bas is werkzaam in het onderwijs maar vanaf 1985 is hij ook actief met het schilderen met olieverf. De voorstellingen die hij maakt zijn realistisch; de sfeer die ieder schilderij oproept is echter surrealistisch. Hij plaatst vaak beelden en stadsgezichten uit Maassluis op een surrealistische wijze in een heel andere wereld. Waardoor enerzijds herkenning en anderzijds verwondering ontstaat. Men zou hem onder de noemer ‘Imaginair realisme’ kunnen plaatsen. Zijn schilderijen vallen steevast op. Tijdens de laatste Kunstroute bleek ook weer hoe zijn werk maar ook zijn persoonlijke verhalen daarbij de aandacht van het publiek weten te trekken. Een van zijn schilderijen met Maassluise gebouwen eindige in 2017 op de 7e plaats van de landelijke verkiezing van ‘Schilderij van het jaar’; een mooie erkenning voor zijn werk.

Naast het schilderen levert hij ook op andere wijze een bijdrage aan het culturele leven van Maassluis. Hij is al vele jaren actief als muzikant. Met de band Chimera brengen hij en zijn medemuzikanten eigen Nederlandstalige folkmuziek. Sinds de start van de huiskamerconcerten in de Week van de Cultuur is hij inmiddels een vaste gast. Kortom, een zeer veelzijdig man en een kunstenaar die op geheel eigen wijze een positieve bijdrage levert aan het culturele leven in Maassluis. Daarom is de Culturele Raad van mening dat Bas Verkade de Culturele Prijs Maassluis verdient.

 

 

Sorry, comments are closed for this post.

Copyright© Culturele Raad Maassluis 2016 | e-mail: info@crmmaassluis.nl | Gerealiseerd door www.kiem.online