Henk Fortuin Grenzeloos

Henk Fortuin Grenzeloos

Hij schilderde ook in de Creuse

Kunstschilder Henk Fortuin (1916-2007) legde al schilderend veel plekken van Maassluis vast. Zijn Franse dorpsgezichten en landschappen zijn minder bekend. Hij maakte ze (vanaf) begin jaren zestig onder andere in het departementen de Creuse. Een selectie van de werken is te zien in Museum Maassluis, op 13 en 14 april tijdens de Kunstroute en ook nog de weken erna.

Het thema ‘Grenzeloos’ van de Kunstroute was voor de Stichting Henk Fortuin aanleiding om Franse werken te selecteren. De brieven die de schilder destijds naar Maassluis stuurde, maken meer duidelijk over zijn maanden in Frankrijk. Ook een vroegere buurman, de heer N.R. Elema, weet het nodige te vertellen.

‘Hé, dat is in de Creuse’
Als Elema eind jaren tachtig in het Gemeentemuseum van Maassluis de expositie ter gelegenheid van Henk Fortuins zeventigste verjaardag bezoekt, valt hem iets op. ‘Hé, dat is in de Creuse!’ Enkele schilderijen laten plekken zien die hij kent. In de Creuse heeft Elema een tweede huis. Hoe kent Fortuin, zijn buurman aan de Burgemeester de Jonghkade, die omgeving?
Elema komt erachter dat Fortuin in 1960 en 1962 in Bourganeuf verbleef dankzij een uitwisselingsprogramma van de Federatie van Beeldend Kunstenaars. Hoteliers bieden onderdak aan kunstenaars uit een ander land in ruil voor het vervaardigen van kunst voor hun hotel.


Hotel Maleville, Sarlat

‘Mitterrand zag mijn schilderij’
De herinneringen worden levend als Elema Fortuin uitnodigt mee te gaan naar de Creuse. Het tweetal bezoekt Bourganeuf waar Fortuin vroegere bekenden ontmoet en ziet dat een van zijn schilderijen in de eetzaal van het hotel hangt waar beroemdheden hebben overnacht. Elema: ‘Fortuin stelde tevreden vast dat in die zaal ook president Mitterrand had gezeten; hij zag mijn schilderij!’

Hotel La Commerce is in 1960 eigendom van hotelier Jabet die het goed kan vinden met Fortuin. Dat vindt althans Fortuin, maakt hij duidelijk in de brieven die hij naar Maassluis stuurt. Fortuin wordt door Jabet met de auto meegenomen naar plekken in de omgeving.

Met mos begroeide tuinmuren
De Maassluise schilder gebruikt de tripjes om schetsen te maken van ‘allerlei met mos begroeide tuinmuren’ die hij later uitwerkt tot schilderijen. Soms brengt Jabet hem naar een plek waarna Fortuin weer terugloopt naar Bourganeuf. Tochten die Fortuin in zijn brieven beschrijft als een avontuur vanwege de onbegaanbare paden en het gegeven dat het al ‘tamelijk donker’ aan het worden is. Een van zijn tripjes moet hij bekopen met een gerafelde pantalon.

Van hotelier Jabet krijgt Fortuin de opdracht om een schilderij te maken met daarop gevogelte en vissen. De vissen uitgebreid naschilderen zit er niet in. ‘Ik heb er vlug een tekening van gemaakt want ’s middags zouden ze worden opgegeten.’ Met de bewuste schetsen is Jabet al zeer ingenomen, schrijft Fortuin. ‘Hij vond ze geschikt om te bewaren en in te lijsten.’

Fortuin blijft langer dan bedoeld in Bourganeuf. Hij krijgt er nog een opdracht van een ‘stamgast’ van het hotel om diens huis te schilderen. Fortuins verblijf leidt ook tot een expositie in het hotel die de regionale krant haalt.

Op de website van de Stichting Henk Fortuin zijn de in het artikel genoemde brieven in z’n geheel te lezen. Ook zijn er diverse Franse werken te zien die Fortuin maakte. http://www.henkfortuin.nl/

Foto boven tekst: Bourganeuf, gezicht op het dorp

Sorry, comments are closed for this post.

Copyright© Culturele Raad Maassluis 2016 | e-mail: info@crmmaassluis.nl | Gerealiseerd door www.kiem.online