Dit was gepland voor Douanehuisje juni. Gaat het door?

Dit was gepland voor Douanehuisje juni. Gaat het door?

Ook op afstand blijven we volop in beweging!

We leven in een rare tijd. En ondanks dat we afstand van elkaar moeten houden komen we dichter bijelkaar, komt kunst nog meer tot leven, en wordt het belang van toegankelijke informatie volop in beeld gebracht. Alles waar Op de tast om draait zien we terug in de dagelijkse berichten.

Of de tentoonstelling er in juni komt weten we nog niet, maar dat hij er een keer komt staat als een paal boven water! Dus gebruiken wij ons thuis tijdens #ikblijfthuis om de voorbereidingen te treffen. En als we horen dat we in juni de deuren gewoon kunnen openen, laten we het jullie als eerste weten!

Tijd voor een voorstelrondje

Weten jullie eigenlijk wie er achter Op de tast in Maassluis zit? We zijn zo druk bezig geweest met vertellen over het project dat ik mijzelf nog helemaal niet heb voorgesteld!

Precies een jaar geleden werd ik gewezen op de mogelijkheden in het Douanehuisje in Maassluis. Direct liep ik over van de ideeën voor een multizintuiglijke tentoonstelling en ben ik in de telefoon geklommen. Het eerste contact was met de Culturele Raad Maassluis. Ik stelde hen de vraag of zij wat zagen in mijn plannen en mij daar het huisje een maand ter beschikking wilde stellen. En zo geschiedde!

Kunst & cultuur toegankelijk maken

Ik ben Elvera van Leeuwen en sinds 5 jaar heb ik mijn eigen bedrijf Mikxs, waarmee ik mij inzet om kunst en cultuur voor mensen met een visuele en/of auditieve beperking toegankelijk te maken. Ik doe dat zo veel mogelijk samen met de doelgroep; zij zijn immers degenen die het beste weten wat er nodig is.

Afgelopen jaar ben ik druk bezig geweest met de voorbereidingen want ik wilde niet alleen het Douanehuisje gebruiken; ik wilde dat de hele stad Maassluis toegankelijkheid zou uitstralen!

Mooie plannen werden gesmeed, de zintuiglijke stadswandeling werd opgezet en toen kwam het coronavirus! Een vreselijke gebeurtenis voor de wereld en het zet een hoop op losse schroeven, maar biedt mij wel de kans eens wat meer over mijzelf te vertellen!

De doelgroep meer laten beleven

Om museumgidsen te leren hoe zij de doelgroep het museum nog beter kunnen laten beleven heb ik een training opgezet. Museum Boijmans Van Beuningen was in 2017 het eerste museum dat hiermee aan de slag is gegaan, maar ook kleinere musea als het Elisabeth Weeshuis Museum en afgelopen periode ook Museum Maassluis, hebben baat bij dit soort trainingen. Elk museum, groot of klein, is ook voor mensen met een visuele en/of auditieve beperking een beleving, als je ze er maar de juiste tools bij aanbiedt!

Stichting Oren en Ogen tekort

Daarnaast heb ik vorig jaar stichting Oren en Ogen tekort opgericht waar ik met mede-initiatiefnemers Mirjam Koornneef een Raimond Kuckelkorn, zintuiglijke stadswandelingen opzet. We leiden de doelgroep op tot stadsgidsen zodat zij mensen mee op pad kunnen nemen om hen te laten ervaren hoe zij de stad ervaren.

Helder overzicht toegankelijke musea

Via de website van de stichting faciliteren we ook de online-museumgids Museum4all die de toegankelijkheid van musea in Nederland in kaart brengt. Met de stichting willen we uitgroeien tot de VVV voor de doelgroep; daar hebben we nog een lange weg in te gaan, maar aan enthousiasme ontbreekt het in ieder geval niet.

Neem gerust alvast eens een kijkje op de websites en als je langskomt tijdens Op de tast in het douanehuisje, stel ik me graag persoonlijk voor en vertel ik je graag nog meer! 

We houden je op de hoogte!

Het is dus nog even afwachten of ‘Op de tast in het douanehuisje’ in Maassluis de gehele maand juni 2020 door kan gaan. Maar we houden je natuurlijk op de hoogte. We hebben de eventkalender nog steeds online staan dus hier kun je zeker alvast een kijkje nemen om alle workshops en activiteiten te ontdekken. Je ontvangt weer een mail van ons zodra we nieuws voor je hebben! #zorgvoorelkaar #blijfbinnen #samenweergezond

 

 

Sorry, comments are closed for this post.

Copyright© Culturele Raad Maassluis 2016 | e-mail: info@crmmaassluis.nl