Douanehuisje juli: Golven maken de zee

Douanehuisje juli: Golven maken de zee

Rudolf Janssen exposeert in juli in het Douanehuisje met pasteltekeningen en olieverfschilderijen rond het thema ‘Golven maken de zee’. Ook kunt u er gedichten lezen van Wil Dwarswaard die dit thema vertolken. De tentoonstelling gaat niet over realistische landschappen maar over het gevoel en de symbolische betekenis van golven en zee.

Rudolf (Leeuwarden 1958) heeft schilderen en grafiek gestudeerd op de academie Minerva in Groningen. In 1977 begon hij daar met realistische portretten, om vanuit die ambachtelijke basis zijn werk te kunnen ontwikkelen. Na de academie ging hij voor een jaar naar de Konsthögskolan in Stockholm, daar begon hij abstracter te werken.

Rudolf combineert graag verschillende soorten verf en dik opgezette gedeeltes met dunne, bijna transparante delen. Niet realistisch maar eerder associatief en met een zekere relativering. Op de website rudolfjanssen.nl kunt u een overzicht bekijken van zijn werk en ontwikkeling door de jaren heen.

Op de expositie in het Douanehuisje combineert Rudolf zijn werk met een serie gedichten geschreven door Wil Dwarswaard. Taal en beeld ontmoeten elkaar, twee manieren van uitdrukken waardoor een dialoog ontstaat als ze de onderliggende thema’s op verschillende wijzen verwoorden. Soms vullen ze elkaar aan, soms liggen ze in elkaars verlengde.

Wil Dwarswaard (Den Haag 1953) heeft een fotografieopleiding gevolgd en daarna een opleiding aan de theaterschool. Zij werd regisseur en maakte televisieprogramma’s en documentaires. In 2017 en 2018 maakte zij, ook in samenwerking met Rudolf Janssen, twee reisboeken waarin haar gedichten een dialoog aangingen met zijn tekeningen.

De gedichten in ‘Golven maken de zee’ gaan over het bewegen, stromen en veranderen in ons leven. De schrijfster kijkt terug en beschrijft hoe vroeger en nu in haar verbonden zijn: niets is alleen nieuw. Of voor altijd voorbij.

Het Douanehuisje is in juli open op alle zaterdagen en zondagen, 4 t/m 26 juli, van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. De afgekondigde coronamaatregelen zijn uiteraard van toepassing.

Douanehuisje

Op een heel mooi, heel Maassluis plekje ligt het Douanehuisje. Zoals de naam al suggereert was het vroeger de behuizing van de douane in Maassluis. Nu is het in eigendom van de gemeente en sinds langere tijd in gebruik als expositieruimte. Met een fraai uitzicht op de Nieuwe Waterweg ligt het daar, aan twee zijden omgeven door water, aan de Govert van Wijnkade. Jaarlijks weten zo’n 2000 mensen deze bijzondere plek te vinden.

Het Douanehuisje wordt gebruikt voor exposities, workshops en presentaties van kunstenaars, verzamelaars, verenigingen en instellingen en anderen die op cultureel terrein iets te bieden hebben. Iedere maand wordt het huisje voor een andere activiteit ingericht. En, niet onbelangrijk, de gemeente stelt het Douanehuisje gratis ter beschikking en zorgt indien nodig zelfs voor een verzekering van de tentoongestelde werken.

Laat u als kunstenaar inspireren door de dynamiek van het voorbij stromende water en de langs varende schepen. Bent u verzamelaar van, bijvoorbeeld, historisch materiaal, toon dat dan aan het publiek.

Regelmatig zijn er bij het huisje Sluizers, de zogenoemde bankzitters, die graag wat willen babbelen over voorbije tijden. En een praatje met de vissers die vaak bij het Douanehuisje een hengeltje uitgooien, is ook nooit weg.

Geschiedenis

In 1894 werd begonnen met de bouw van het Douanehuisje als uitkijkpost en kantoor van de Nederlandse Douane.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de Duitse bezetter gebruik van het huisje bij de bewaking van de haven.

In 1979 kocht de gemeente Maassluis het huisje van de Nederlandse Staat. Na een fikse restauratie werd het in 1982 in gebruik genomen als kantoor van havenmeester Micklinghoff. Het huisje behield tot 1995 deze bestemming. Daarna werden verschillende plannen geopperd voor de toekomst van het huisje. Dit varieerde van horecagelegenheid tot loods- en radarmuseum.

Tot 2004 maakten de Maassluise Kunstenaars gebruik van het huisje om er te werken en te exposeren. Opnieuw was het nodig het huisje te renoveren. Deze werkzaamheden waarbij onder andere het huisje werd rechtgezet werden in 2005 voltooid. Toen kreeg het de sociaal-culturele functie die het heden ten dage nog heeft.

Gebruikmaken van het Douanehuisje

Wilt u iets in het Douanehuisje organiseren, bijvoorbeeld, een tentoonstelling, een theateruitvoering, een voordracht van dichters, of een minicursus schilderen, aarzel dan niet en maak gebruik van deze unieke, intieme ruimte. Velen zijn u al voorgegaan.

Namens de gemeente draagt de Culturele Raad Maassluis zorg voor een goede en evenwichtige programmering. Geïnteresseerden kunnen terecht bij deze Raad: douanehuisje@crmmaassluis.nl. Voor contactpersoon zie www.crmmaassluis.nl.

Sorry, comments are closed for this post.

Copyright© Culturele Raad Maassluis 2016 | e-mail: info@crmmaassluis.nl