Kindergroepje

Fotograaf: Nel Wilkes

Kunstwerk van de maand: Oktober 2022

Sybille Krosch

1924

Neuss, Duitsland

Beeldhouwer, monumentaal kunstenaar

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sybille_Krosch
https://rkd.nl/nl/explore/artists/46585
Collectiebank HVM, digi01583.jpg, Historische Vereniging Maassluis, www.histvermaassluis.nl
Beelden van Maassluis, blz. 7, gemeente Maassluis, 2002, ISBN 90-75352-36-0

Het kindergroepje staat na een herplaatsing in 2009 in het Vrijheidspark, vlakbij de Dr. Jan Schoutenlaan en de Burg. Schwartzlaan. Daarvoor stond het vanaf 1986 in het plantsoen achter de flats van de oorspronkelijke Burgemeester Wesselinkstraat.

De kunstenares heeft voor de plaatsing in het Vrijheidspark aanwijzingen gegeven voor de ondergrond op een licht bollende heuvel in het gazon, lijkend op hoe dat vormgegeven was bij de eerste plaatsing. De bolling is ca. 3 m in doorsnee en is belegd met blauwe hardstenen keitjes.

Het kindergroepje is een standbeeld in brons, ongeveer op ware grootte. Het is een heel realistische uitbeelding van twee mensfiguren, op een bronzen voetplaat. Het zijn twee kinderen, een jongen en een meisje. Is het zijn oudere zus? Het meisje is groter, een puber of adolescent, gezien haar fysiek. Zij draagt aan haar gebogen elleboog een tas. Dat ziet er wat gedateerd uit. Zij heeft haar andere arm om de schouder van de jongen geslagen. De kleding, het schoeisel en de gezichtstrekken zijn nauwelijks uitgewerkt. Toch is het in een oogopslag duidelijk wat het kunstwerk voorstelt.

Sybille (ook wel Sybilla of Sibilla) Krosch brengt haar jeugd door in haar geboorteplaats, in de regio Düsseldorf. Zij maakte vanaf haar negende tot haar twintigste jaar de periode mee dat Duitsland onder het Hitlerregime stond, inclusief de Tweede Wereldoorlog. Zij moet daar verschrikkingen hebben meegemaakt, juist in de periode dat ze van kind uitgroeide tot volwassene. Toch is dat in haar latere kunstwerken niet merkbaar terug te zien.

Sybille verhuist in 1948 naar Den Haag. Zij trouwt met de Nederlander Van de Loo en zij neemt de Nederlandse nationaliteit aan. Van 1956 tot 1960 studeerde zij beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Sybille is daarna werkzaam in de periode van 1958 tot in de 90’er jaren als portrettiste en figuratief beeldhouwster van mens- en dierfiguren. Zij werkte voornamelijk in brons en heeft een groot aantal kunstwerken gemaakt die her en der in het land staan, vooral in de wijde regio Den Haag. Zij had ook haar atelier in Den Haag.

De vrouwennaam Sybille werd al gebruikt in de Griekse oudheid en betekent ‘profeet’. De naam komt in de geschiedenis van meerdere taalgebieden in Zuid- en Noord-Europa voor.

28 juli 2022
Jacques Visker, HVM

Wat vindt een willekeurige Maassluizer ervan?

-Het kunstwerk Kindergroepje heeft voor mij iets frivools. Het petje, het tasje aan de arm en de hand op de schouder drukken uit dat er wat te beleven valt. Het gemoedelijke van die hand brengt mij in een beste stemming. De stand van de benen is niet statisch, waardoor ook daarmee de verwachting wordt gewekt dat er daadwerkelijk iets gaat gebeuren. Leuke elementen vind ik de vrouwelijkheid en het leeftijdsverschil in de opstelling. Het werk, wat langer observerende, maakt mij blij vanwege de gedachte dat spelen voor alle leeftijden is en niemand wordt uitgesloten!
André Bruijn

-Dit is nou een goed voorbeeld dat een niet al te groot beeld toch de aandacht krijgt door de ondergrond. Verder zie ik weinig betekenis aan dit beeld.
Chris Zweers

-In mijn ogen een mooi beeld. Een ouder iemand die beschermend een arm slaat om een jonger iemand. Het zou zomaar een oudere zus kunnen zijn die haar broertje beschermt. Ik vind het een aandoenlijk beeld.
Janneke Noordermeer

Wat vindt een collega-kunstenaar uit Maassluis ervan?

-Ik zie er een moeder met kind in een geen kindergroepje. Staat mooi aan het begin Vrijheidspark/speeltuin aan de Burg. Schwartzlaan.
Willy Minderhoud

Een heel vrolijk en speels beeld. Er zit veel beweging in door de opgetrokken knie van het meisje en haar wapperende staart. Ook de jongen stapt voorwaarts en benadrukt daardoor ook beweging.

Maar zijn het spelende kinderen? Het meisje heeft borsten, is het misschien de moeder of een tiener? Ze is ook veel groter dan de jongen. Het meisje slaat de arm om de jongen, maar niet intiem, meer vriendschappelijk. Volgens mij heeft ze een boodschappentas aan haar arm.

De titel dekt de lading niet. Ik zou het eerder ’Naar school brengen’ willen noemen of ‘Broer en oudere zus’.

Het is wel een heel mooi harmonisch beeld, mooi dat jasje van de jongen, daar zie je de hand van de beeldhouwer in terug. Ook de plek is heel mooi en ruim.
Friedie Kloen

Toen ik dat beeldje zag dacht ik “kindergroepje“?

Voor mij was het meer een jonge vrouw met een tasje aan haar arm met haar al wat grotere zoon.

Nou dat blijk ik dus verkeerd gezien te hebben.

Op zich is het een mooi bronzen beeld dat erg leuk staat aan het begin van het Vrijheidspark tussen de bomen bij het speelpleintje.

De naam Kindergroepje had ik er echter niet in gezien en dus ook niet bij verwacht.
Henk v d Hoek

Kindergroepje lijkt meer een moeder met kind, fraai in brons, maar het roept in tegenstelling tot het Balspelend (red.: Kunstwerk van de Maand september 2022) weinig emoties op. Als het een kindergroepje is verwacht ik meer kinderlijke expressie zoals een spel of ander actie, geen statische personen. Geef het een andere naam zou ik zeggen. Wellicht zou het verhaal hierachter opheldering geven, maar zonder deze achtergrondinformatie vind ik de naam misplaatst, en het gros van de voorbijgangers heeft deze informatie ook niet.
Rolf de Bakker