Toen & Nu

Algemeen & Geschiedenis

Op een uniek stukje Maassluis, vind je het Douanehuisje. Met een prachtig uitzicht op het Scheur en de buitenhaven, kan het niet anders dan dat kunstenaars en bezoekers er geïnspireerd raken.

Het gebouwtje werd vroeg gebruikt door de douane. Nu is het eigendom van de gemeente Maassluis en sinds langere tijd in gebruik als expositieruimte. Jaarlijks weten zo’n 2.000 bezoekers de exposities op deze bijzondere plek te vinden.

Gebruik

Het Douanehuisje wordt gebruikt voor exposities van kunstenaars, verzamelaars en verenigingen. Iedere maand wordt het huisje voor een andere activiteit ingericht. En, niet onbelangrijk, de gemeente stelt het Douanehuisje gratis ter beschikking en zorgt indien nodig zelfs voor een verzekering van de tentoongestelde werken. De Culturele Raad Maassluis zorgt namens de gemeente Maassluis voor de programmering van het Douanehuisje.

Regelmatig zijn er bij het huisje de zogenoemde bankzitters te vinden die graag wat willen babbelen over voorbije tijden. En een praatje met de vissers die vaak bij het Douanehuisje een hengeltje uitgooien, is ook nooit weg.

Geschiedenis

Het Douanehuisje werd met de bouw in 1894 in gebruikgenomen als uitkijkpost en kantoor van de Nederlandse Douane. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de Duitse bezetter gebruik van het huisje bij de bewaking van de haven. De gemeente Maassluis kocht het huisje in 1979 van de Nederlandse Staat. Na een fikse renovatie werd het gebouw in 1982 in gebruikgenomen als kantoor van havenmeester Micklinghoff. Het huisje behield tot 1995 deze bestemming. Daarna werden verschillende plannen geopperd voor de toekomst van het huisje. Dat varieerde van horecagelegenheid tot loods- en radarmuseum.

De Stichting Maassluise Kunstenaars maakte tot 2004 gebruik van het huisje om er te werken en te exposeren, totdat het opnieuw nodig was het huisje te renoveren. Het Douanehuisje werd onder andere rechtgezet en sinds 2005 beheert de Culturele Raad Maassluis namens de gemeente Maassluis het gebouw.

Culturele Raad Maassluis

Sinds de renovatie van het Douanehuisje in 2005 werd afgerond, beheert de Culturele Raad Maassluis namens de gemeente Maassluis de unieke locatie. De CRM heeft zich er voor ingezet om het originele Rijkswapenbord weer prominent op de muur van het huisje te krijgen. Dit had uiteindelijk succes: op 19 april werd het officieel onthuld!

Gebruik maken van het Douanehuisje?

Wil je iets in het Douanehuisje organiseren? Bijvoorbeeld een tentoonstelling, theateruitvoering, voordracht van dichters of een minicursus schilderen. Aarzel dan niet en maak gebruik van deze unieke locatie. Velen zijn je al voorgegaan!

De Culturele raad Maassluis draagt namens de gemeente Maassluis zorg voor een goed en evenwichtige programmering. Heb je vragen of ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op via douanehuisje@crmmaassluis.nl