Twee Plevieren

Fotograaf: Nel Wilkes

Kunstwerk van de maand: Juni 2021

Hans Ittmann

1914

Beeldend kunstenaar, schilder

Bronnen

Beelden van Maassluis, Gemeente Maassluis, 2002, ISBN 90-75352-36-0
www.hansittmann.nl
Google en wikipedia

Twee bij elkaar staande vogels die gestrekt in het rond kijken. Half abstract, gestileerd, bronzen kunstwerk.

Het beeld staat sinds mei 2000 tussen de G.A. Brederodelaan en de Bosboom Toussaintstraat, dichtbij een vijver met veel watervogels. Daarvoor stond het sinds 1967 wat verder noordelijk in het Vondelpark, waar nu een vleugel van zorgcentrum De Tweemaster staat. De kunstenaar vond het ook toen al belangrijk dat het beeld dichtbij water zou staan.

Menig Maassluizer zal jarenlang gedacht hebben dat er in het Vondelpark een beeld staat van een Siamese struisvogeltweeling. Niet dus. En ook vogelkenners zullen er niet goed raad mee hebben geweten, maar het fraaie kunstwerk stelt twee plevieren voor, of “pluvieren” volgens sommige taalkundigen. Om van dit beeld te genieten hoef je geen vogelkenner of taalkundige of kunstkenner te zijn. Het valt niet meteen op omdat het midden op een ruim grasgazon staat, maar dit brons is groot, twee keer menshoog. Zo van onderaf hebben de vogels ook wel iets weg van twee ruimteschepen. Het is een gracieus werk. Ga maar eens kijken.

Het was de bedoeling dat Hans Ittmann het notariaat van zijn vader Flip zou overnemen. Dan zou hij de derde generatie notarissen worden. Maar één dag voor het notarisexamen in 1941 besloot Hans dat hij toch liever beeldend kunstenaar wilde worden. Zijn moeder zei dat hij met beeldende kunst weinig geld zou kunnen verdienen. Hans’ antwoord was dat zijn vader zoveel geld had verdiend dat hij daar in de toekomst ook nog wel van zou kunnen leven. En zo zou het ook gaan. Hans werd een eigenzinnig en bevlogen kunstenaar die opviel omdat hij zoveel verschillende disciplines in de kunst beheerste. Hij maakte reliëfs, klein keramisch werk, grote beelden en werk in het platte vlak: schilderijen in gouache en olieverf. Ittmann begon als figuratief kunstenaar maar door de jaren heen werd zijn kunst abstracter van stijl. Hij had een enorme werkdrift en heeft veel geproduceerd.

De plevier behoort samen met de kievit tot de familie van de steltlopers. Plevieren komen op verschillende werelddelen voor, in meerdere soorten. Ze zijn tussen de 12 en 28 cm groot. Ze leven vaak bij het water. Bij het voedsel zoeken zie je ze afwisselend rennen en stilstaan. Sommige soorten broeden in ons land, maar de meeste soorten die wij zien zijn trekvogels.

Ze hebben een korte nek, een puntige snavel en rond, maar niet een afgeplat lijf. Wie dat weet kan duidelijk zien dat de kunstenaar zijn eigen fantasieplevieren heeft gemaakt.

04-04-2021
Jacques Visker, HVM

Wat vindt een willekeurige Maassluizer ervan?

-Ik vind het interessant en indrukwekkend alleen ik dacht dat het flamingo’s waren.
Marissa (12 jaar)

-Ik dacht altijd dat het twee ganzen waren. Ik vind ze mooi maar wel te groot.
Louise (13 jaar)

-Ik weet niet wat dat is. Ze lijken op oude dinosaurussen.
Bas (10 jaar)

Wat vindt een willekeurige Maassluizer ervan?

-Een mooi, groot en opvallend beeld dat op een prominente plaats staat in het park. Waarom dit beeld Twee Plevieren heet is mij een raadsel. Plevieren zien er heel anders uit. Ik weet wel dat een bepaalde abstractie altijd mogelijk is, maar dan zou je het beeld ook Twee Pinguïns kunnen noemen.
Wat wel mooi is, is dat de twee plevieren met elkaar communiceren.
Chris Zweers

-Het kunstwerk “Twee Plevieren” verbindt zich goed met de omgeving, omdat de uitbeelding van de steltlopers als robuuste potige dieren niet afsteekt tegen de omstaande boomstammen. De schotelvormige lijven en koppen vind ik iets vrolijks en speels uitdrukken. Het is een leuke aanblik zodat het robuuste tegelijk speels aandoet.
André Bruijn

-Dit beeld ken ik volgens mij mijn hele leven al en heeft altijd daar of in de buurt gestaan (waar stond het eerst? Op een schoolplein ofzo?).  Zag er eigenlijk altijd 2 Pino’s in.

Ik zou ze eerder verwachten in de buurt van de Plevierstraat. Ook hiervan heb ik geen achtergrondinformatie. De functie is volgens mij gewoon kunst in het straatbeeld. Eerlijk gezegd vindt ik het wel een prettige vorm om naar te kijken. Zelfs na vijftig(!) jaar verveelt het beeld mij niet. Maar ik had nooit geweten dat het zo heet. Beeld is rondom goed herkenbaar.

Mooie abstracte vorm die past denk in het straatbeeld toen van de 70-er jaren. En het misstaat zeker nog niet vind ik!
Edwin Sonneveld

-Toen ik ging zoeken zonder dat ik het online opgezocht had dacht ik, Hoe zag dit er ook alweer uit?
In gedachte kon ik een stam met een ufo erop voor me zien.
Omdat ik er als kind ook wel eens op klom wist ik dat als je er eenmaal op zat dat je je vast kon houden, maar waaraan eigenlijk?
Nu ik het beeld nog eens goed heb bekeken kan ik er wel om lachen dat ik nooit heb geweten dat het twee vogels voor moet stellen.
Twee plevieren wel te verstaan.
Als ik de titel toen gekend had, dan had ik al veel meer richting gehad in mijn fantasieën.
Ik vind het wel interessant dat zo’n groot object toch nooit erg mijn aandacht trok.
Ik woon er bij elkaar al twintig jaar heel dicht in de buurt en al die jaren bezocht ik meer dan wekelijks de kerk die er schuin tegenover staat.
Naast het beeld heb ik nog een volleybaltoernooi gehad, maar mijn aandacht ging toch naar het ontwijken van hondendrollen op het veld en naar het terugslaan van de bal en niet naar de Twee Plevieren.
De vogels zijn gestileerd, zelf houd ik meer van gedetailleerd. Toch spreekt het me ook wel aan. Het heeft voor mij meer iets weg van twee tropische vogels die samen een dans aan zijn gegaan.
Leuk om er eens wat langer naar te kijken en mijn fantasie en herinneringen erop op los te laten. ?
Frans Korpershoek

Wat vindt een collega-kunstenaar uit Maassluis ervan?

-Supermooi groot object dat lijkt op twee grote struisvogels.

Komt bijzonder mooi tot zijn recht in verhouding tot het grote groene grasveld van het Vondelparkje. Geweldig!
Willy Minderhoud

-In het Vondelpark tegenover de Maranatha-kerk staat vanaf een afstand gezien een soort vliegende schotel op poten, kom je wat dichterbij dan denk je nee het zijn twee struisvogels. Beide klopt niet helemaal, het gaat om een groot bronzen beeld dat er al meer dan 50 jaar staat voorstellende twee gestileerde plevieren.

Je ziet twee stel samengesmolten hoge poten in een dito lijf met hierop twee nekken met vogelkoppen.

Wanneer je de plevier in de werkelijkheid bekijkt is het niet zo gek gekozen, de plevier is een steltloper en familie van de snip. De vorm van de vogel komt mooi terug in het bronzen beeld.

De Amsterdamse kunstenaar Hans Ittman heeft hiermee kans gezien een mooi en tijdloos beeld te scheppen dat kunstig en prettig overkomt en waar iedereen twee vogels in herkent.

Of dat dan struisvogels, plevieren of andere vogels zijn doet niet ter zake, het blijft een prachtig beeld wat je er ook in ziet.

Bijzonder dat de gemeente Maassluis een dergelijk mooi beeld al in die tijd aankocht waar de Maassluizers tot in lengte van dagen nog van kunnen genieten.
Henk v d Hoek

-Ja, inderdaad dit beeld heeft iets weg van een ufo.

Bij de titel, Twee Plevieren, stel ik me iets afwisselende vormen voor. Immers plevieren bewegen en zijn actief. Lopen op dunne poten. Dit beeld heeft iets heel statisch en star. Misschien had het horizontale gedeelte wat glooiender en plooiender kunnen zijn, wat meer beweging kunnen uitstralen? Wellicht hadden ook de poten wat dunner, eleganter en bewegelijker kunnen zijn. Dat hoeft niet te betekenen dat een beeld dan figuratiever zou moeten worden in uitstraling. Want ook de maker heeft bewust de dieren geabstraheerd, maar enige variatie had wel gemogen.
Friedie Kloen