Bronnen
https://www.artway.eu/content.php?id=1778&lang=nl&action=showhttp://www.reliwiki.nl/index.php/Maassluis,_Andreasplein_1_-_Petrus_en_Paulushttps://www.maassluisekunstenaars.nl/kunstenaar/dick-tulp/https://www.dicktulp.nl
Het beeld van Andreas, een 2 meter hoge bronzen mensfiguur, staat bij de vijver op het kerkplein voor de RK Petrus en Pauluskerk, Andreasplein 1. Het is geïnspireerd op de roeping van de apostel Andreas, een verhaal uit de Bijbel. De bronzen Andreas trekt aan het volle visnet (in de vijver) en kijkt daarbij om naar de toegangsdeur van de kerk. Het beeld werd onthuld op 29 juni 2008, op het Andreasfeest, na de viering van de ochtendmis. De opdrachtgever was de Rooms-katholieke Andreas, Petrus en Paulusparochie van Maassluis.
Het beeld staat wel op het (particuliere) kerkplein, maar toch kan iedereen altijd bij het beeld gaan kijken want een van de toegangshekken is nooit op slot.
Het Bijbelverhaal wordt verteld door twee verschillende evangelisten, Mattheus en Markus. In hun verhalen loopt Jezus langs het Meer van Galilea, een verbreding van de rivier de Jordaan. Hij ziet twee vissers in het water staan die hun net uitgooien. Het zijn twee broers, Simon (die Petrus wordt genoemd) en Andreas. Hij zegt tegen hen: ‘Kom achter mij, dan zal ik je vissers van mensen maken.’ Beide evangelisten vertellen dan dat de broers meteen hun netten in de steek lieten en Jezus volgden.
Andreas staat nu hier bij de RK kerk, maar ook zijn broer Petrus vist in Maassluis. Dit beeld is gemaakt door de kunstenaar Nic jonk. Hij is te vinden aan de Havenkom. Zijn beeld, ook van brons, heet De Visvangst. Hoe symbolisch is het dat deze twee broers, vissers, in de stad Maassluis staan, ooit een van de grootste vissershavens van het land. En Andreas was bovendien de beschermheilige/schutsheer van de vissers.
Wie Andreas op de rug bekijkt ziet een heel gesloten beeld. Hij is gehuld in een mantel die als een huik van om zijn schouders tot op de grond reikt. Van voren gezien is het beeld juist heel open. Andreas trekt uit alle macht met zijn lijf geheel gestrekt, zijn voeten schrap zettend langs de waterkant. Door de wijze waarop de touwen van het net overlopen in zijn armen en gewaad ontstaat het beeld van een X-vormig Andreaskruis. Een vijver met kiezels eromheen symboliseert het meer. Al sjorrend kijkt Andreas om, naar de kerkdeur. Cock Paalvast, koster van de kerk, weet wel waarom. ‘Andreas kijkt of je wel naar binnen gaat.’ Tja, hoe logisch ook, hij was immers visser van mensen?
Dick Tulp is een veelzijdige kunstenaar die zowel twee- als driedimensionaal werkt. Hij hanteert een figuratieve beeldtaal. ‘Ik werk als professioneel kunstschilder en beeldhouwer. Ook na mijn opleiding aan de Kunstacademie Rotterdam, eind jaren zeventig, ben ik niet opgehouden mezelf verder te ontwikkelen. In alle bescheidenheid studeer ik op mijn grote voorbeelden. Als het om beeldhouwers gaat is Rodin zonder meer mijn belangrijkste inspiratiebron. Beelden maak ik in was, klei, gips en brons.’ Opvallend genoeg kennen we stadsgenoot Dick ook van twee andere driedimensionale kunstwerken in de openbare ruimte van Maassluis, maar die zijn van staal: Verleden Klanken en het Geuzenmonument.
26 april 2022
Jacques Visker, HVM