Bronnen
Documentatie uit het gemeentearchief van Maassluis, cluster stad, team Cultuur.
https://maassluisekunstenaars.nl/twee-beelden-boeiende-route-van-friedie-kloen-herplaatst-van-eikenhout-naar-kunststof/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_beelden_in_Maassluis
https://www.maassluisekunstenaars.nl/kunstenaar/friedie-kloen/
www.friediekloen.nl
De Maassluise kunstenaar Friedie Kloen won in juni 2000 een ontwerpwedstrijd ‘Een boeiende route in Maassluis’. Een boei moest onderdeel zijn van het ontwerp, immers een boei geeft de vaarweg op het water aan. Wat boeiend is trekt de aandacht. Bij de boeiende route tilt een mensfiguur aan de rand van haven en rivier een boei uit het water. Wat half onzichtbaar is wordt heel zichtbaar: de hele boei, zijn anker en de kettingen. Die mens is te volgen op zijn pad om de boei naar de Zuidvliet te brengen, middenin de oude stad. De boeiende route moet de aandacht van mensen trekken die in de haven van Maassluis aankomen. De route moet de wandelaars leiden naar de binnenstad en de aandacht onderweg vasthouden. Vier keer zouden we de sjouwende mens tegenkomen, in de vorm van een houten beeld. Uit hout werden ooit de schepen en de aanmeerpalen gemaakt.
‘Hout is sinds mijn studie aan de Academie voor Beeldende Vorming mijn favoriete materiaal. Hout inspireert altijd. Hout is nooit hetzelfde door zijn grilligheid van de nervenstructuur, door de weersinvloeden die de groei hebben bepaald. De figuratieve beelden van het verleden, hebben plaats gemaakt voor meer abstracte vormen. In het begin uitgaande van de vormen en structuren van het hout zelf, momenteel van het idee en achtergrond (eikenbladeren van eikenhout). Het beeldhouwen is voor mij een wisselwerking tussen het hout en mij. Ik blijf hakken, vijlen en schuren tot ik tevreden ben. Ik hou van lichamelijke arbeid en het ambachtelijke van het houtbewerken.’
Door het omvallen van een grote 125 jaar oude eik bij de Ridderhof in Maassluis kon en mocht Friedie De Boeiende Route uit gaan voeren. In 2006 was het klaar. Het eerste beeld tilt een boei uit de rivier. Kijk naar het gesjor, het is een zwaar karwei. Beeld 2 bij de keersluis, draagt de boei boven het hoofd richting de binnenstad. Hij of zij, torent uit boven de Deltadijk.
Beeld 3 kwam bij een boom, recht voor de Havenstraat. De boei is neergelegd, even uitrusten. Ook voor de mensen op weg naar de binnenstad werd hier een bankje neergezet. Het staat er nog.
Het laatste beeld staat op het platform onderaan de dijk tussen de Wip en de Wateringse Sluis, boven de Zuidvliet. De mensfiguur laat de boei zakken in de Zuidvliet en de boei ligt op zijn bestemming. Juichend heft de mens de handen in de lucht. Klaar!
De beelden vielen in de loop der jaren aan houtrot ten prooi. Geld voor vernieuwing van de hele beeldenroute was er niet. Het eerste en laatste beeld werden in 2020 in kunststof hernieuwd met behulp van een 3D-printer en door Friedie in een houtlook geschilderd. De beelden 2 en 3 kwamen te vervallen. Daarvan bleven alleen de sokkels staan, wachtend op een nieuw kunstwerk…
15 juni 2023,
Jacques Visker, HVM