Boeiende route

Fotograaf: Nel Wilkes

Kunstwerk van de maand: September 2023

Friedie Kloen

1956

Wageningen

Beeldend kunstenaar, vakleraar handvaardigheid, museummedewerker educatie en tentoonstellingen Museum Maassluis

De Maassluise kunstenaar Friedie Kloen won in juni 2000 een ontwerpwedstrijd ‘Een boeiende route in Maassluis’. Een boei moest onderdeel zijn van het ontwerp, immers een boei geeft de vaarweg op het water aan. Wat boeiend is trekt de aandacht. Bij de boeiende route tilt een mensfiguur aan de rand van haven en rivier een boei uit het water. Wat half onzichtbaar is wordt heel zichtbaar: de hele boei, zijn anker en de kettingen. Die mens is te volgen op zijn pad om de boei naar de Zuidvliet te brengen, middenin de oude stad. De boeiende route moet de aandacht van mensen trekken die in de haven van Maassluis aankomen. De route moet de wandelaars leiden naar de binnenstad en de aandacht onderweg vasthouden. Vier keer zouden we de sjouwende mens tegenkomen, in de vorm van een houten beeld. Uit hout werden ooit de schepen en de aanmeerpalen gemaakt.

‘Hout is sinds mijn studie aan de Academie voor Beeldende Vorming mijn favoriete materiaal. Hout inspireert altijd. Hout is nooit hetzelfde door zijn grilligheid van de nervenstructuur, door de weersinvloeden die de groei hebben bepaald. De figuratieve beelden van het verleden, hebben plaats gemaakt voor meer abstracte vormen. In het begin uitgaande van de vormen en structuren van het hout zelf, momenteel van het idee en achtergrond (eikenbladeren van eikenhout). Het beeldhouwen is voor mij een wisselwerking tussen het hout en mij. Ik blijf hakken, vijlen en schuren tot ik tevreden ben. Ik hou van lichamelijke arbeid en het ambachtelijke van het houtbewerken.’

Door het omvallen van een grote 125 jaar oude eik bij de Ridderhof in Maassluis kon en mocht Friedie De Boeiende Route uit gaan voeren. In 2006 was het klaar. Het eerste beeld tilt een boei uit de rivier. Kijk naar het gesjor, het is een zwaar karwei. Beeld 2 bij de keersluis, draagt de boei boven het hoofd richting de binnenstad. Hij of zij, torent uit boven de Deltadijk.

Beeld 3 kwam bij een boom, recht voor de Havenstraat. De boei is neergelegd, even uitrusten. Ook voor de mensen op weg naar de binnenstad werd hier een bankje neergezet. Het staat er nog.

Het laatste beeld staat op het platform onderaan de dijk tussen de Wip en de Wateringse Sluis, boven de Zuidvliet. De mensfiguur laat de boei zakken in de Zuidvliet en de boei ligt op zijn bestemming. Juichend heft de mens de handen in de lucht. Klaar!

De beelden vielen in de loop der jaren aan houtrot ten prooi. Geld voor vernieuwing van de hele beeldenroute was er niet. Het eerste en laatste beeld werden in 2020 in kunststof hernieuwd met behulp van een 3D-printer en door Friedie in een houtlook geschilderd. De beelden 2 en 3 kwamen te vervallen. Daarvan bleven alleen de sokkels staan, wachtend op een nieuw kunstwerk…

15 juni 2023,
Jacques Visker, HVM

Wat vindt een willekeurige Maassluizer ervan?

-Boeiende Route (2 beelden) – Burg. V.d. Lelykade/Loswal haven en Wip, boven Wateringse sluis.

Het kunstwerk De Boeiende Route (bestaande uit 2 beelden) verbindt zich uitstekend met de beweging die een boeiende route oproept. De houten beelden drukken nadrukkelijk niet alleen actie uit, maar ook dat het beleven van een boeiende route energie vraagt. Voor het straatbeeld vind ik beide beelden ook wat sfeervols toevoegen. Omdat ze zo kunnen uitnodigen tot verhalen, roept het in mij op kinderen gerust te vragen aan welk verhaal de beelden hun (mogelijk) doen denken. Wat ik leuk vind, is dat de boeien die met de figuren een verband hebben de beelden in de context zetten van Maassluis als havenstad. Met de verwijzing naar een haven die de stad boeiend maakt, heeft de naam van het over twee plaatsen verdeelde kunstwerk ook nog een passend woordspeling in zich!
André Bruijn

-De beelden van de boeiende route vind ik geweldig, zeker als je het verhaal erachter kent. Hoop wel dat ze snel weer op hun plaats gezet worden.
Chris Zweers

Wat vindt een collega-kunstenaar uit Maassluis ervan?

-Ik zie het maar een beetje als de Bolderroute. Twee beelden waarvan één op de kop van de haven en één bij de wip.

De uitvoering van de beelden in het hoogglans kunststof vind ik niet mooi, zelfs als mat kunststof is het naar mijn mening mooier.

Voorheen van hout waren ze dus een stuk mooier.

Maar goed, er is gekozen voor kunststof dus dat station is gepasseerd.

Als herkenningspunten voor bezoekers heeft het zeker meerwaarde en is het een goed idee om de beelden in Maassluis te hebben.

Of ze mooi zijn is een andere vraag.
Henk v d Hoek

Boeiende route 1, Burg. v.d. Lelykade

Een PRACHTIG beeld.
Mooie lijnen waar echt KRACHT vanuit gaat.
Staat op een mooie toepasselijke nautische locatie.
Ik hou van natuurlijke materialen dus vind het erg jammer dat deze replica is vervangen door kunststof. Hoe goed nagemaakt ook, misschien wel te perfect.

-Boeiende route 2, De Wip

Een MOOI beeld, mooie lijnen. Ik denk bij dit object aan een spelend kind die achterover valt, wat volgens mij niet de bedoeling is.
Soms denk ik, moeten ze het niet recht zetten.
Vind het jammer dat het inmiddels een replica is van kunststof. Had liever weer een houten exemplaar gezien.
Het staat op een hele mooie locatie, maar vanaf De Wip moet je wel iets rechts naar beneden kijken.

Om het te willen zien, zeker met de terrassen langs/op de Wip, is het en beetje verstopt.
Willy Minderhoud

Een serie met een verhaaltje, de reis van de boei gedragen door mens van het buitenwater naar het binnenwater. Ik hou van hout, heerlijk om mee te werken en het heeft een heel fijne uitstraling. Jammer dat de replica’s nu van kunststof zijn. De uitvoering is vrij grof en strak gestileerd, niet op een manier die mij aanspreekt. Maar het concept is wel aardig.
Rolf de Bakker