Bolders

Fotograaf: Erwin van Leeuwen

Kunstwerk van de maand: Juni 2023

Maassluise Kunstenaars

Maassluis

Beeldende kunstenaars

Bronnen

Bolderroute Maassluis, folder van de gemeente Maassluis en de Stichting Maassluise Kunstenaars, januari 2021.
Archiefmateriaal, gemeente Maassluis, cluster stad, team Cultuur, 2020.
https://www.columbusmagazine.nl/europa/belgie/antwerpen/foto/531682/bolderpainting-1
https://www.maassluisekunstenaars.nl/
https://www.maassluis.nl/bolder-beschilderd-met-beelden-van-bombardement
https://www.schiedamsnieuws.nl/bolders-beschilderen-maassluis/

Het bolderproject is een initiatief van de gemeente Maassluis in samenwerking met de Stichting Maassluise Kunstenaars (de SMK).

‘De Maassluise Kunstenaars’ is een groep van (semi) professionele beeldende kunstenaars. Zij wonen in Maassluis of Maasland of hebben daar hun atelier. Voor de bestuurlijke activiteiten hebben zij een stichting opgericht, kortweg de SMK. Deze treedt namens de kunstenaars naar buiten en organiseert ook ieder jaar de kunstroute, in samenwerking met partners. De Stichting Maassluise Kunstenaars bestaat sinds 2007 en het aantal deelnemende kunstenaars bedraagt nu een kleine dertig.

Het idee was gezien in Antwerpen. Daar waren in 2011 door heel de stad bolders beschilderd door bekende Antwerpenaren. Toen het gemeentebestuur de SMK vroeg om aantrekkelijke projecten voor de Maassluise buitenruimte te bedenken was de vertaalslag naar hier een aanlokkelijk idee. Bolders staan rond heel onze haven, bij elkaar wel 152. Onder het thema Maritiem werden in 2015 en in 2020 eenendertig bolders beschilderd, met foto’s bestickerd of ‘gewrapt’, met folie beplakt. Ze staan verspreid rondom de binnen- en buitenhaven en op het Schanseiland. Ze werden beschilderd wanneer er veel toeschouwers in de stad waren, zoals in de Week van de Cultuur of op een Furieade. De meeste bolders werden verfraaid door kunstenaars van de SMK, maar er zijn op het Schanseiland ook drie bolders beschilderd door leerlingen. Aan de Marnixkade door twee basisschoolleerlingen uit groep 5 als wedstrijdprijs vanuit het Cultuurmenu en aan de Geerkade door een leerling van het Lentiz/ Reviuslyceum, die het thema Vrijheid op een bolder verbeeldde. In de tussenhaven, tussen de bruggen en de sluis, is een bolder beschilderd door de pensionerende ambtenaar Cultuur die vele jaren alle kunstwerken in de openbare ruimte in zijn portefeuille had. De laatste bolder die in 2020 werd beschilderd heeft als thema het bombardement dat de stad trof in 1943. Hij staat aan de Geerkade, onder de baan van de geweldige luchtverplaatsing tijdens het bombardement, waardoor onder andere de oostelijke muur van de Groote Kerk grotendeels werd kapot geblazen.

Wie een rondje langs de bewerkte bolders loopt ziet dat de bolders rond de haven niet allemaal hetzelfde zijn. Er zijn 4 verschillende modellen bolders, die wel typisch Maassluis zijn. Voor een bolder van kunst wordt voorzien krijgt hij eerst een laag grondverf, daarna komt het kunstwerk erop met acrylverf, dan een toplaag van vernis en als laatste een antigraffiti toplaag. Op deze manier kan de bolder minimaal 7 jaar mooi blijven. Dat lukt bij de meeste wel, maar niet bij allemaal…

4 april 2023,
Jacques Visker, HVM

Wat vindt een willekeurige Maassluizer ervan?

-Het kunstwerk ‘Bolders’ is een sprankelende uitnodiging om met kunst en Maassluise kunstenaars in contact te komen. Ik vind het een creatieve keuze op een dergelijke manier op een wandeling langs de historische haven te kunnen worden getrakteerd. Omdat de bolders vanzelfsprekend aan beide zijden van de haven staan, brengt het bekijken ervan tevens een brede blik op de omgeving van de haven. Ik houd ervan dat kunst met de omgeving wordt ‘verbonden’, zodat ik een kunstwerk vanuit meerdere posities kan bekijken. Hier zien we een prachtig voorbeeld en kan ik voor ieder object op zoek naar de positie waarin ik het werk het mooist vind. Ik waardeer het zeer ‘gevangen’ te kunnen worden door kunst terwijl ik het geheel niet verwacht!
André Bruijn

-Jammer dat de afbeeldingen snel slijten. Het is wel een leuke attractie waarmee toeristisch wat meer mee gedaan kan worden.
Chris Zweers

Wat vindt een collega-kunstenaar uit Maassluis ervan?

-Bolderroute langs de haven.

Is dit kunst ? Nee, dat denk ik niet. Wel is het leuk en makkelijk voor bezoekers en toeristen om een wandeling langs de haven te maken.

De bolderroute is hiermee geboren.
Voor mij als echte Maassluizer heeft het weinig tot geen meerwaarde.
Persoonlijk vind ik de witte bolders net zo mooi.
Henk v d Hoek

Mooi initiatief, allerlei verschillende uitvoeringen door allerlei verschillende kunstenaars van Maassluis, met natuurlijk een grote diversiteit in uitvoeringen. De ene wat meer aansprekender dan de ander natuurlijk ?
Rolf de Bakker