De Rietvogels

Fotograaf: Nel Wilkes

Kunstwerk van de maand: April 2021

Leen Droppert

1930

Vlaardingen

Beeldhouwer, schilder, graficus

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Leen_Droppert
Zienderogen 1950/ 2000, Leen Droppert,
Persbericht overzichtstentoonstelling Leen Droppert, Museum Vlaardingen, 02-07-2020
Beelden van Maassluis, Gemeente Maassluis, kunstboek als relatiegeschenk, 2002
www.vogelbescherming.nl/grote-karekiet/

Het is een beeld in brons van twee grote karekieten bij hun nest dat ze gebouwd hebben tussen drie rietstengels. Het werk is qua uitstraling vormgegeven naar de realiteit, totaal 205 cm hoog. De vogels zijn van kop tot staart bijna 60 cm lang, waaruit blijkt dat het kunstwerk ongeveer driemaal ware grootte is.

Het staat sinds 1983 in het midden van de gemeenschappelijke binnentuin van het wooncomplex aan de Schuurhof. Het werk staat op een rond plateau van blauwstenen klinkertjes. Daardoor lijkt het of de rietstengels uit het water oprijzen. Het werk verwijst naar de bouwactiviteiten die destijds in de omgeving van het naastgelegen Schuurkerkje plaatsvonden.

Leen Droppert is nu kunstenaar in ruste, maar kende een lange carrière als veelzijdig artiest. Hij begon als lithograaf. Hij bezocht de Amsterdamse Grafische School en in de avonduren de Kunstacademie in Rotterdam voor een studie in tekenen en schilderen. In 1947 richtte hij samen met zes andere Vlaardingse beeldend kunstenaars de Vlaardingse Kunstkring op. Vanaf het begin van de vijftiger jaren werkt Droppert als beeldend kunstenaar en ruimtelijk vormgever. Zijn werken behoren zowel tot de figuratieve als de abstracte kunst: muurschilderingen, mozaïeken, penningen, glasramen, beelden en complete inrichtingsprojecten. Naast zijn vele driedimensionale werken vervaardigt hij tientallen schilderijen en grafische werken. In “zijn” Vlaardingen staan negentien kunstwerken van Leen. Een van zijn meest bekende is het Geuzenmonument op de Markt. Leen staat bekend om zijn verbeeldingskracht en artistiek vakmanschap. Deze eigenschappen van hem zien we ook terug in Maassluis. Naast de Rietvogels staan hier van hem ook het Begin van een Nieuw Leven, het Balspelend Meisje en het Herinneringsmonument voor het Bombardement in maart 1943.

De grote karekiet is een zangvogel van 18 à-20 cm, een typische rietbewoner. Hij heeft stevig, overjarig riet aan de rand van open water nodig voor zijn zware nest dat hij op een hoogte van 50 à 100 cm aan het riet vastmaakt boven het water. Hij is bruin van boven en vuilwit van onderen, met krachtige snavel en contrastrijkere, opvallende wenkbrauwstreep. Je herkent hem snel: zijn luide zang is heel kenmerkend, met harde rauwe “krrr-krrr-kiet-kiet”-tonen.

Grote karekieten zijn trekvogels, die de winter doorbrengen in tropisch Afrika. Een eeuw geleden had Nederland nog veel moerassen en plassen in de vrije natuur. Toen waren er duizenden broedparen. Nu zijn er nog twee waterrijke gebiedjes waar de grote karekiet voorkomt met een paar honderd broedparen.

06-02-2021
Jacques Visker, HVM

Wat vindt een willekeurige Maassluizer ervan?

-Ik vind het een heel schattig beeld en het laat me meestal aan mijn moeder denken die vroeger vaak ging werken om voor het eten te zorgen.
Sasha (10 Jaar)

-Ik was in mijn jongere jaren heel erg bang daarvoor en ik heb het beeld nog steeds in mijn hoofd.
Larisa (12 jaar)

-Ik vind het zelf  een heel schattig standbeeld en het laat me denken aan een sterke moeder die eten zorgt voor der kinderen.
Lina (15 jaar)

-Ik dacht Zie het heel veel als ik naar huis fiets ik vind het een nutteloos standbeeld want als ik de betekenis niet ernaast kan lezen dan vind ik het niks.
Casper (13 jaar)

-Ik vind het een heel leuk standbeeld omdat ze samen een nest bouwen en dat laat mij denken aan mij en mijn zusje wanneer we een kasteel maken met zand.
Rohin (12 jaar)

Wat vindt een willekeurige Maassluizer ervan?

-Deze Vlaardingse kunstenaar is ook verantwoordelijk voor het Monument Bombardement in Maassluis. De Rietvogels is een beeld van een grote en kleine karekiet die een nest bouwen.

Staat op een mooie plek in Maassluis.

Zelf vind ik dit een mooi beeld. Helder, je ziet wat het voorstelt.
Chris Zweers

-Het kunstwerk “De Rietvogels” is goed opgenomen in de groene omgeving. Uitnodigend is het beeld dat de vogels weliswaar groot van formaat zijn, maar door hun kleurstelling toch niet opvallen. Door de vogels gelijkend uit te voeren als het overige oppervlak van het kunstwerk vormt het object één mooi geheel, net zoals levende vogels in de omgeving van het riet daarin niet zichtbaar zijn opgenomen. Ik vind het daardoor prettig om naar te kijken.
André Bruijn

-De achtergrond informatie weet ik niet maar als ik hem zo ziet zou ik hier ten eerst geen riet uit halen en ook geen vogels….Maar dat is de eerste indruk.

Na eventjes langer gekeken te hebben haal ik 2 vogels eruit die een nest geweven hebben, of aan het maken zijn,(basiskennis) tussen 3 rietstengels.

Denk wel dat je het beeld vanaf 1 zijde moet zien. Als je de achterkant ziet zal je het zeker niet zien.

Wel een lief tafereel, ik denk dan mannetje en vrouwtje (stigma, ik weet het ;-)) die samen een nest aan het bouwen zijn.

Functie: Waarom staat het hier? Weet ik niet.

Edwin Sonneveld

Wat vindt een collega-kunstenaar uit Maassluis ervan?

-In de tuin van zorgcentrum De Vliet staat dit mooie beeld.

Hier heb je niet veel verbeelding nodig, wat de kunstenaar laat zien zijn twee vogels met een nest (nest lijkt een soort visfuik op stokken).

Rietplanten er omheen zouden het beeld nog meer tot zijn recht laten komen denk ik.
Willy Minderhoud

-Van de  Vlaardingse beeldhouwer Leen Droppert staat in de tuin van het Schuurhof een bronzen beeld De Rietvogels voorstellende twee karekieten die tussen de rietstengels een nest hebben of aan het bouwen zijn.

Een leuke voorstelling om naar te kijken uitgevoerd in een mooi tijdloos materiaal.

Mooi dat een van de vogels naar beneden kijkt zoals je het vaak in de natuur tegenkomt.

Persoonlijk vind ik dat bij de vogels wat te weinig details qua vorm te zien zijn.

Verder viel mij bij de opbouw van het vogelnest op dat de plakken brons aan de buitenkant wat uniform van grootte en vorm zijn.

De plaats van het beeld in de tuin van het Schuurhof past goed bij de omliggende bebouwing en is voor de bewoners van het Schuurhof een mooi middelpunt. Een nadeel van de locatie is dat de doorsnee passant er niet zo snel langs komt.

Al met al toch een mooi beeld waar de bewoners van het Schuurhof ongetwijfeld veel plezier aan beleven.
Henk v d Hoek

-De plek van dit beeld is mooi tussen de Schuurkerkflats en Theater Schuurkerk. De rechte verticale lijnen die in het beeld verwerkt zijn wijzen inderdaad naar een soort bouwplaats, misschien eerder naar een boorplatvorm. Er zit echter in dit beeld te weinig beweging. Bij bouwen en vogels is er actie en beweging. Dit beeld laat dat niet zien, geen glooiende vogellijnen, geen beweging die de bouw van een complex laten zien, kortom een vrij strak, bewegingloos beeld dat niet veel spanning uitstraalt. Misschien verbeeldt de oppervlakte van rondjes de bouwstenen van bouwen, maar een gevarieerd verenoppervlak was spannender geweest. In het materiaal brons kun je heel veel structuren aangeven.

Dat maakt het materiaal brons ook zo extra mooi!
Friedie Kloen