Harten

Fotograaf: Nel Wilkes

Kunstwerk van de maand: Augustus 2021

Karin Colen

1962

Ontwerper en vormgever van “nuttige & beeldende kunsten”

Bronnen

www.karincolen.nl
Informatie uit het archief van de gemeente Maassluis, cluster stad, team Cultuur.

De harten bestaan uit twaalf zitelementen in de vorm en de pastelkleuren van de snoephartjes met een woord (“geluk”) erin, uit onze jeugd. De hartvormige zitelementen zijn gegoten uit gekleurd beton. De kleur is dus door en door. De hoeken aan de bovenkant zijn afgerond. De letters zijn uitgespaard in het beton. Karin zelf noemt het werk op haar website een speelkunstwerk.

De harten zijn in 2007 geplaatst bij Kindcentrum ’t Startpunt aan de Breitnerstraat/Vincent van Goghlaan. Acht “liggen” er op het schoolplein bij de hoofdingang aan de Vincent van Goghlaan. Vier liggen er aan de andere kant van het gebouw, op het schoolplein bij de ingang voor de groepen 6 tot 8 aan de Breitnerstraat.

Karin Colen is in Maassluis niet alleen bekend om deze harten. Sinds 2012 liggen er van haar hand ook de trottoirtatoeages, ofwel de zeemanstatoeages op de trottoirs in diverse straten op het Balkon. Karin maakt monumentale kunst, voornamelijk in de buitenruimte. Ze gebruikt hierbij een variëteit aan verschillende stoere materialen. Wie op haar website kijkt ziet dat haar Maassluise harten en tegels nog tot haar kleinere werk behoren.

De opdrachtgever voor de harten was de gemeente Maassluis. De opdracht luidde: “Ontwerp een kunsttoepassing voor de buitenruimte met de mogelijkheid tot doorloop in het gebouw. Het kunstwerk zal een relatie dienen te hebben met de doelgroep, c.q. de gebruikers van het gebouw, voornamelijk kinderen. Aangezien de gebruikers van het gebouw divers zijn maar allemaal te maken hebben met onderwijs of welzijn (hoofdzakelijk jeugd), wordt de kunstenaar meegegeven een hoofdvorm te ontwikkelen die, zo mogelijk, is opgebouwd uit meerdere kleine vormen die ieder staan voor een van de gebruikers. De hoofdvorm gaat dus functioneren als een soort herkenningspunt. De hoofdvorm zal een plaats krijgen bij de hoofdingang aan de buitenkant van het gebouw”.

Deze opdracht daagde Karin uit omdat hij goed paste bij haar manier van werken: “Bij het ontwerpen van een kunsttoepassing ga ik altijd uit van de plek. De ligging, het landschap, bezoekers, voorbijgangers, de geschiedenis…. Voor ik begin met het ontwerpen maak ik een uitgebreide studie en analyse en kom dan tot een duidelijk en aansprekend, vaak ‘nuttig’ kunstwerk. Zo wordt de plek typischer en de openbare ruimte beter en aangenamer”.

En, heeft zij zich met de harten aan de opdracht en haar motto gehouden?

25-01-2021
Jacques Visker, HVM

Wat vindt een willekeurige Maassluizer ervan?

-Ik vind het een heel mooi kunstwerk.
Marisa (14 jaar)

-Ik speel en spring al sinds mijn 4e op die hartjes en het maakt me blij.
Quinten (12 jaar)

-Ik vind de kleuren zo mooi en vrolijk het past heel erg bij mijn school.
Sam (10 jaar)

Wat vindt een willekeurige Maassluizer ervan?

-Door en door gekleurde betonnen ‘snoepharten’ bij een kindcentrum in Maassluis. Op de harten staan woorden die met liefdevol opvoeden te maken hebben.

Passende kunst in deze omgeving. Goed dat hieraan extra aandacht gegeven wordt middels het Kunstwerk van de Maand. Vorm, kleuren en spreuken passen bij kinderen. Ik hou hier wel van, van dergelijke kunst. Kunst die gebruikt kan worden om, in dit geval, op te spelen.
Chris Zweers

-Het kunstwerk Harten kent een frisse kleurrijke aanblik door de wijze waarop de omgeving erin is opgenomen. Omdat het ook uitnodigende zitobjecten zijn, waar je bovendien ook als groepje gebruik van kan maken, nodigt het ook uit tot een sociale functie. Ik vind de eenvoudige basisvorm, met de kleurige opstelling, de omgeving een heel prettige sfeer meegeven.
André Bruijn

-Leuk en vrolijk, de welbekende hartsnoepjes. Ik had dit niet zo snel als kunst gezien. Het zit bij een school en kinderopvang (?). Dan is het de vraag ‘wanneer is het kunst?’ Deze schurkt ertegenaan.

Wel een duidelijk beeld wat denk ik iedereen gelijk herkent.

Achtergrondinformatie denk ik dan dat het te maken heeft met de school. Ik kan de teksten niet lezen en misschien hebben die ook wel een betekenis(?).

Ze liggen wel leuk en sfeervol op het pleintje.
Edwin Sonneveld

Wat vindt een collega-kunstenaar uit Maassluis ervan?

Verspreid over het schoolplein een kleurig geheel. Verbeelding is niet nodig.

Moest gelijk aan de snoepjes van vroeger denken, het zijn de suikerhartjes met tekst, wie kent ze niet.
Willy Minderhoud

Het kunstwerk Harten is te vinden aan de Vincent de Goghlaan.

Om precies te zijn op het speelplein van de kinderopvang Startpunt.

Het kunstwerk naar een idee van Karin Colen bestaat uit een twaalftal betonnen banken in de vorm van een hart, geïnspireerd op de bekende hartjessnoepjes.

In elk betonnen hart staat een woordje zoals mooi, prima of lief, ook zijn de harten in dezelfde pastelkleuren als de snoepjes uitgevoerd.

Het geheel heeft hierdoor een vriendelijke en vrolijke uitstraling waar de kinderen naar hartenlust op kunnen spelen, zitten en alles wat nog meer te verzinnen is.

Vind ik dat nu kunst? Misschien kunst met een kleine k, in ieder geval is het idee heel vindingrijk, de uitvoering vandaalproef, de plaats goed gekozen, waar de kinderen van de opvang ongetwijfeld veel plezier aan beleven.
Henk v d Hoek

-Een speels object voor op de schoolpleinen om de school heen. Leuk om overheen te springen van hart naar hart. Ook lekker om op te gaan zitten, er is ruimte voor de hele klas!

Alleen weet ik niet of de toeschouwer wel de hartvormen herkent, laat staan de woorden die erop geschreven staan. Het beeld komt van bovenaf beter tot zijn recht.

Wacht, geluk, mooi, hallo, lief, flink, dans, prima.

Wel mooie woorden die uitnodigen tot een gesprek met degenen die op het schoolplein staan (te wachten totdat de school uitgaat). De kleuren zijn helaas een beetje vervaagd, want die waren echt zoals de suikerharten er uitzien. Om zo op te eten!
Friedie Kloen