Lichtkunst ’t Balkon

Fotograaf: Nel Wilkes

Kunstwerk van de maand: November 2023

MA.AN

2002

Rotterdam

Buro voor stedenbouw en beeldende kunst

Het buro voor stedenbouw en beeldende kunst, opgericht in 2002, bewerkte tekeningen van leerlingen van basisschool Het Balkon.

Weinig mensen zullen dit lichtkunstwerk uit 2013 kennen. Alleen de omwonenden die ’s avonds hun laatste rondje met hun hondje doen in de buurt van de school. Als ze omhoog kijken. En als het donker is.

Het Balkon is een nieuwbouwwijk, bedacht door stadsarchitect Ashok Bhalotra (1943-2022) in de eerste jaren van deze eeuw. Ashok werd geboren in India. Hij studeerde architectuur en werkte in Koeweit en Parijs voor hij in 1971 in Nederland kwam. Hij zou de geestelijke vader worden van de Nederlandse Vinexwijk. Dat zijn door heel het land de nieuwbouwwijken uit de jaren 1995-2005, toen de Rijksoverheid 800.000 huizen liet bouwen. Ashok wilde een gezonde, veilige en vrolijke omgeving bouwen, waar mensen zich thuis voelen en kriebels krijgen om te dromen. De hele woonomgeving was zijn uitgangspunt.

Zijn wijk Het Balkon is een totaalconcept dat in stijl teruggrijpt op uiterlijke bouwvormen van 100 jaar eerder. Kunst is vanaf het begin onderdeel geweest van Het Balkon. Kunst vormt een belangrijke dimensie van het stedelijk leven. Het legt sociale en culturele verbanden. Buro MA.AN is door de gemeente Maassluis gevraagd richting te geven aan de toepassing van beeldende kunst op Het Balkon. Er werd een masterplan kunst opgesteld met de titel De Horizon Dichtbij.

Een onderdeel was om op de basisschool een lichtkunstwerk te realiseren. De architect had voor het schoolgebouw een bovenverdieping bedacht met aan de voor- en achterzijde een ronding met zes ramen met ledverlichting er in. Om daar een lichtcompositie van te maken is aan de leerlingen gevraagd de horizon uit hun fantasie te tekenen. Deze, vaak verrassende tekeningen zijn verwerkt tot een reeks van 12 kleuren per tekening. Het lichtspel laat elke kleurenreeks overgaan in de volgende totdat alle tekeningen voorbij gekomen zijn. Zo ontstond er op de gevel van de school steeds een nieuwe horizon. De leerlingen brachten hiermee hun horizon dichtbij en de school werd een lichtbaken in de wijk.

Wie het lichtkunstwerk wil zien moet er wel voor het donker in. Winterjas, sneeuwschoenen…

15 september 2023,
Jacques Visker, HVM

Wat vindt een willekeurige Maassluizer ervan?

Het kunstwerk Lichtkunstwerk School Het Balkon is een heuse verrassing als je in het donker van de avond aan de voorzijde de zes ramen met Ledverlichting gaat bekijken. Je ziet dan de ramen in een kleurenreeks die telkens overgaat in een andere kleurenreeks. Ik vind het fascinerend hoe men erin is geslaagd de school een lichtbaken te laten zijn. Staand aan de voorkant of aan de zijkanten van de school Het Balkon maakt dit gebouw een permanent fleurige indruk. Heel prettig vind ik dat de kleuren bij het bekijken geen moment overheersen. De verlichte ramen als kunstwerk blijven daarmee rustig opgenomen in de omgeving. Toch heb ik één kritiekpunt. Het is namelijk jammer dat staande aan de metrozijde van het gebouw de verlichte ramen niet te zien zijn en wanneer je in de wijk aan de overzijde van het spoor de ramen wilt zien dan moet je daar teveel moeite voor doen. Kortom, mijn compliment voor het kleurrijke effect van het kunstwerk dat een uitnodiging is deze bezienswaardigheid te gaan bekijken vanaf de Jacob van Heemskercklaan!

André Bruijn

 

Wat vindt een collega-kunstenaar uit Maassluis ervan?

Ik heb gekeken bij de school maar tot mijn verwondering is mij niets bijzonders opgevallen aan de school. Dus eigenlijk heb ik er geen oordeel over.
Op internet zag ik later dat er voor ieder raam een gekleurd blok aangelicht wordt. Er is mij jammer genoeg niets opgevallen aan het schoolgebouw.

Waarschijnlijk alleen avonds in het donker te zien.
Henk v d Hoek