Opwaartse beweging

Fotograaf: Mischa Koorneef

Kunstwerk van de maand: Maart 2023

Jan Verschoor

1943

Amsterdam

Beeldend kunstenaar

Het bronzen kunstwerk is 140 cm hoog en staat in de voortuin aan de Haydnlaan 5. In 1985 werd hier een huis gebouwd voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor de kunstzinnige verfraaiing daarbij adviseerde de Culturele Raad Maassluis een plastiek aan te kopen van de Amstelveense Jan Verschoor. Dat werd zijn Opwaartse beweging. In 2004 kreeg het plastiek een nieuwe sokkel. Het gezinsvervangend tehuis heet nu ‘De Luit’ en het teelt 18 wooneenheden.

www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart

Jan Verschoor heeft talrijke monumentale kunstwerken uitgevoerd in opdracht van de overheid en het bedrijfsleven. Veel van zijn vrije werken hebben een plaats gekregen in musea en particuliere verzamelingen. Jan studeert in de jaren 60 aan de Amsterdamse Rijksacademie. Hij wordt daar opgeleid binnen de figuratieve en realistische traditie. Na de opleiding gaat Jan al snel over tot het maken van abstracte kunst. Ook onze Opwaartse beweging is een abstract werk. Het is een sierlijk geometrisch beeld waar je uit verschillende hoeken naar kunt kijken. Dat ‘draaibare’ geldt voor veel van de plastieken die Jan maakt. Een kopie van de Maassluise Opwaartse beweging staat -in 2021- in de binnentuin van het museumhuis JAN in Amstelveen.

Zijn eerste monumentale opdracht krijgt Jan Verschoor in 1971. Voor de centrale hal van het Congrescentrum in Den Haag vervaardigt Verschoor een grote, opengewerkte bol van wit polyester. In de jaren die volgen, maakt hij vele monumentale kunstwerken voor bedrijven en gemeenten. Hij werkt met klassieke materialen, zoals brons, koper en natuursteen, maar beheerst ook het werken met hout, aluminium en kunststoffen. Rond 2007 raakt Jan gefascineerd door glas. Met meesterglasblazer Richard Price vervaardigt hij kleurrijke glazen schalen en vazen. Ook ontwerpt hij een aantal grote glassculpturen.

Esthetische perfectie staat bij Jan centraal. Zijn beelden kenmerken zich door vloeiende vormen en een glad gepolijst oppervlak. Ze kunnen van alle kanten bekeken worden; er is nooit sprake van een voor- of achterzijde. Daardoor tonen de beelden steeds een ander gezicht.

28 december 2022
Jacques Visker, HVM

Wat vindt een willekeurige Maassluizer ervan?

Voor mij een nietszeggend beeld.
Chris Zweers

Het kunstwerk ‘Opwaartse beweging’ roept bij mij direct ‘duidelijkheid’ op. Dit omdat het is opgebouwd uit verticale vlakken en één horizontaal vlak dat tevens in een opwaartse verbinding contact maakt met het bovenste vlak. Er komt in mij een positief beleving op bij de opwaartse opgang die vanuit het horizontale vlak ontstaat. Ik vind het mooi gevonden dat het éne opwaartse zo wordt bekrachtigd doordat juist de andere onderdelen strakke vlakken zijn. Wat ik tevens waardeer is de nette afwerking van de onderdelen, waardoor ik niet word afgeleid in mijn blik op de ‘Opwaartse beweging’.
André Bruijn

Wat vindt een collega-kunstenaar uit Maassluis ervan?

Hier heb ik niet veel mee, snap ook de naam niet. Op de hoek van de straat aan de Haydnlaan / Chopinstraat staat op een klein grasveldje met een laag houten afscheiding er omheen een ornament De plaats en het ornament doet mij niet veel en ik zou er ook zo voorbij lopen. Nee het kan mij niet bekoren heb er in ieder geval niet veel mee, hou meer van wat realistischer beelden
Henk v.d. Hoek

Ik zie de opwaartse beweging niet echt. Maar ik hou wel van abstracte kunstwerken omdat het je hersens en je inbeeldingsvermogen aan het werk zet. De vorm is wel aardig, maar ik zie er meer een soort gereedschap in, een boorstatief of naaimachine. Ik voel wel een dynamiek, maar geen opwaartse beweging, maar dat kan ook aan mijn verknipte geest liggen
Rolf de Bakker