Bronnen
Versmelting van oud met nieuw.
Op het pleintje van het Bloemhof aan het einde van de Nieuwstraat staat het beeld Oud en Nieuw van Anton Geerlings. Twee meisjes staan rug aan rug en houden elkaars handjes vast. Het ene meisje draagt een jurkje tot net boven de knie, lange mouwen, kraagje half open en haren los. Het andere meisje heeft een lange onderrok tot op haar schoenen aan, met daaroverheen een hooggesloten doorknoopjurk en een hoofdkapje op. Wat opvalt is dat uit hetzelfde graniet twee jurkjes van heel verschillende stoffen zijn gemodelleerd.
De kunstenaar was autodidact en als steenbeeldhouwer en houtsnijder maakte hij dierfiguren en figuurvoorstellingen. Hij werkte als restaurateur onder andere mee aan de restauratie van de Laurenskerk in Rotterdam, de St Jan in ’s-Hertogenbosch, de Nieuwe Kerk in Amsterdam en de Dom in Utrecht.
Na de vernieuwbouw van het Bloemhof werd in 1980 het beeld in het midden het pleintje geplaatst, op een roodstenen sokkel. In 2014 werd het Bloemhofpleintje opnieuw ingericht met de gedachte dat het pleintje een podium zou worden en werd er aan de kant van de Zuiddijk een granieten zitbank gemaakt voor de toeschouwers én voor de meisjes, die vreemd genoeg niet naar het podium kijken.
Anton Geerlings’ “Oud en Nieuw” is meer dan alleen een beeldhouwwerk; het is een reflectie op de tijd en een uitnodiging om na te denken over de relatie tussen verleden en toekomst.