Bronnen
Informatie uit het archief van de gemeente Maassluis, cluster stad, team Cultuur.
Sinds 2012 liggen er van Karin vierendertig tatoeagetegels, ofwel De Zeemanstatoeages in de trottoirs in enkele straten op Het Balkon. Het zijn acht verschillende betontegels van 60 x 60 cm met armtatoeages van inwoners van Maassluis in basreliëf. We zien daar een zwaluw met een banier ‘moeder’, een roos met een banier ‘forever’, een meisjesmatroos, een hoefijzer met het banier ‘good luck’, twee gekruiste ankers, een hart met M en P (Madre en Padre, vader en moeder), een zeilschip met wolken en een zeilschip rondom in de golven. De tegels liggen verspreid over de gehele lengte van Het Balkon. Wie ze allemaal langs wil wandelen hoeft toch niet overal te zoeken. Ze liggen allemaal in of vlakbij twee corridors in de wijk: de Jacob van Heemskercklaan en het Houten Baken – Het Lage Licht. Tweeëntwintig werden in 2012 gelegd, de overige twaalf in 2022, toen de wijk haar voltooiing naderde.
We kennen Karin Colen in Maassluis niet alleen van deze tatoeages, maar ook van haar harten, die sinds 2007 op de speelpleinen van ’t Startpunt liggen, het kindcentrum in Sluispolder-Oost.
Karin maakt monumentale kunst, voornamelijk in de buitenruimte. Ze gebruikt hierbij een variëteit aan verschillende stoere materialen. Wie op haar website kijkt ziet dat haar Maassluise harten en tegels nog tot haar kleinere werk behoren.
“Bij het ontwerpen van een kunsttoepassing ga ik altijd uit van de plek: de ligging, het landschap, bezoekers, voorbijgangers, de geschiedenis… Voor ik begin met het ontwerpen maak ik een uitgebreide studie en analyse en kom dan tot een duidelijk en aansprekend kunstwerk. Zo wordt de plek typischer en de openbare ruimte beter en aangenamer.”
Met het ontwerp van de tatoeagetegels won Karin de kunstopdracht van de gemeente Maassluis voor Het Balkon. Deze nieuwbouwwijk ligt buitendijks, maar net zo hoog gelegen als de Deltadijk. Je woont er rechtstreeks aan de Nieuwe waterweg, waar je grote schepen van en naar Rotterdam ziet varen. De kunst op Het Balkon dient ter versterking van het maritieme karakter van de wijk. Dat de maritieme historie van de stad ook weerspiegeld wordt door het gebruik van zeemanstatoeages van haar bewoners maakt de band met de zeevaart nu en van generaties toen alleen maar sterker.
29 oktober 2023,
Jacques Visker, HVM