Piet Smal exposeert in het Douanehuisje

4 april 2024

Piet Smal exposeert in het Douanehuisje

Piet Smal exposeert in de maand april in het Douanehuisje in Maassluis. De kunstenaar werkt onder andere met houtskool, acrylverf en ecoline.

Piet Smal, geboren in West-Friesland, groeide op in het Westland en belandde via een half leven in de Zuidplas weer in het Westland. Momenteel heeft hij een nieuwe stek met atelier in Naaldwijk. De kunstenaar werkt het liefst met houtskool op papier. ,,Houtskool is een goudeerlijk medium waar je schitterende effecten mee kunt behalen. Het is ook onverbiddelijk, vaak gaat het volledig anders dan wat het plan was en vandaar weer verder gaan is de grootste uitdaging. Dan begint de echte worsteling. Uiteindelijk wordt het resultaat ook voor mij altijd weer een verrassing.”

Het werken met acrylverf is volgens Piet van een ‘heel andere orde’. ,,Hier komt het werken met kleuren om de hoek kijken. Met kleur kun je alles nog meer uitdrukking geven, hier moeten vaak de keuzes gemaakt worden, omdat het werken met kleur veel sprekender is zijn de effecten ook groter. Mijn werk heeft uiteindelijk het model als uitgangspunt. Of het blijft bij een realistische weergave of een vrije uitwerking daarvan is afhankelijk van de inspiratie. Of het model een gezicht, lichaam of landschap is, is daarin niet van belang.”

Momenteel experimenteert de kunstenaar met inkt en ecoline op papier: ,,Dit brengt weer nieuwe mogelijkheden met zich mee. Dat laat ik in deze expositie zien.” Piet Smal maakt zijn werk vaak in series totdat hij het gevoel heeft er ‘helemaal klaar mee te zijn’. ,,Daarna komen er na verloop van tijd vanzelf weer nieuwe ideeën op. Ik hoef daar niks voor te doen. De echte inspiratie is laat gekomen maar niet meer overgegaan tot op de dag van vandaag en ik verheug me erop dat dit nog wel even doorgaat, ik kan niet meer terug!”

Openingstijden

De expositie van Piet Smal is van zaterdag 6 tot en met zondag 28 april gratis te bezoeken op alle zaterdagen en zondagen van 14.00 tot 17.00 uur in het Douanehuisje aan de Govert van Wijnkade 52 in Maassluis. Meer informatie over de kunstenaar vind je op www.pietsmal.nl.

Douanehuisje

De Culturele Raad Maassluis stelt namens de gemeente Maassluis het Douanehuisje gratis ter beschikking voor culturele en kunstzinnige activiteiten. Meer informatie hierover is te vinden is op de website van de CRM, www.crmmaassluis.nl, onder de kop Douanehuisje. Voor overige vragen kunt u terecht bij Mischa Koorneef, 06 18 51 30 90 of douanehuisje@crmmaassluis.nl.