‘Reverse Rangaku’ in het Douanehuisje

26 februari 2024

‘Reverse Rangaku’ in het Douanehuisje

Rens Timber van den Akker exposeert in de maand maart in het Douanehuisje in Maassluis.

De expositie draait om het begrip ‘Reverse Rangaku’. Rangaku is de Japanse Nederlandkunde. Deze term was ontwikkeld in de tijd dat Nederland exclusief een handelspost bezat in Japan. Naast deze handelsbond had Japan bijna twee eeuwen geen contact met de rest van de wereld. Nederland was toen de informatiebron die de westerse kennis overbracht.

Bij het afstudeerwerk van Rens Timber van den Akker heeft het tegenovergestelde plaatsgevonden, ‘Reverse Rangaku’: ,,Ik heb mij verdiept in de Japanse cultuur”, vertelt de kunstenaar. ,,Van de landschapselementen en architectuur tot de ambacht-esthetiek en materiaalkunde. Door af te reizen naar Japan heb ik deze kennis opgedaan. Dit is de Nederlandse Japankunde. De schoonheden die mij daar zijn opgevallen heb ik vertaald naar decoratieve interieurobjecten, zoals een wandkleed, servies, en een bijzettafel. Voordat mijn afstudeerwerk beschouwd kan worden als een kunstvorm gericht op u, is het eerst en vooral een persoonlijke souvenir gemaakt in eigen land, van eigen hand en met gedachten bij Japan.”

Openingstijden

De expositie van Rens Timber van den Akker is van zaterdag 2 tot en met zondag 24 maart gratis te bezoeken op alle zaterdagen en zondagen van 14.00 tot 17.00 uur in het Douanehuisje aan de Govert van Wijnkade 52 in Maassluis. Kom gezellig langs voor de opening/vernissage op zaterdag 2 maart om 14.00 uur. Meer informatie over de kunstenaar vind je op www.renstimber.com.

Douanehuisje

De Culturele Raad Maassluis stelt namens de gemeente Maassluis het Douanehuisje gratis ter beschikking voor culturele en kunstzinnige activiteiten. Meer informatie hierover is te vinden is op de website van de CRM, www.crmmaassluis.nl, onder de kop Douanehuisje. Voor overige vragen kunt u terecht bij Mischa Koorneef, 06 18 51 30 90 of douanehuisje@crmmaassluis.nl.