Kunstwerk van de Maand maart: Opwaartse beweging

27 februari 2023

Kunstwerk van de Maand maart: Opwaartse beweging

In maart is het kunstwerk ‘Opwaartse beweging’ van kunstenaar Jan Verschoor het Kunstwerk van de Maand. Het bronzen beeld is geometrisch waar je uit verschillende hoeken naar kunt kijken. Is jouw het beeld al eens opgevallen?

‘Opwaartse beweging’ staat in de voortuin aan de Haydnlaan 5 in Maassluis. In 1985 werd hier een huis gebouwd voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor de kunstzinnige verfraaiing van de tuin, adviseerde de Culturele Raad Maassluis destijds een plastiek aan te kopen van de Amstelveense kunstenaar Jan Verschoor. Dat werd zijn Opwaartse beweging. In 2004 kreeg het plastiek een nieuwe sokkel. Het gezinsvervangend tehuis heet nu ‘De Luit’ en telt 18 wooneenheden.

Jan Verschoor gaat na zijn opleiding aan de Amsterdamse Rijksacademie aan de slag met abstract werk. Dat is goed terug te zien in het Kunstwerk van de Maand: het is een sierlijk, geometrisch beeld waar je uit verschillende hoeken naar kunt kijken. Dat ‘draaibare’ geldt voor veel van de plastieken die de kunstenaar maakt. Leuk detail: een kopie van de Maassluise Opwaartse beweging staat in de binnentuin van het museumhuis JAN in Amstelveen.

De mening over dit kunstwerk bij willekeurige Maassluizers en collega-kunstenaars is verdeeld. ‘Voor mij een nietszeggend beeld’ volgens de één, terwijl het voor de ander ‘direct duidelijkheid’ oproept. Ook wordt niet zozeer een opwaartse beweging gezien, maar wordt de vorm geassocieerd met een gereedschap of naaimachine. Wat vind jij van dit kunstwerk?

Op de website van de Culturele Raad is nog veel meer te lezen over dit kunstwerk en de kunstenaar: https://crmmaassluis.nl/kunstwerk/opwaartse-beweging/. Wil je weten waar het beeld precies staat? De website van de gemeente Maassluis geeft de locaties van alle kunstwerken in de openbare ruimte: www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart.

Kunstwerk van de Maand
Het Kunstwerk van de Maand wordt door een gelijknamige werkgroep geselecteerd. Leden van de werkgroep: Mischa Koorneef (initiator/coördinator), Jacques Visker (research), Nel Wilkes (fotografie) en Charmaine Hulsbosch (publiciteit).