Douanehuisje september: Klanken uit een andere wereld

Douanehuisje september: Klanken uit een andere wereld

Expositie didgeridoos met workshops

 

Ooit werd het Douanehuisje gebouwd voor toezicht op inkomende en uitgaande vracht in de Maassluise haven. Tegenwoordig is het een ruimte met iedere maand een andere creatieve activiteit.

Door de fraaie ligging op de hoek van haven en rivier wordt het wel A (tiny) house with a view genoemd.

 

In september neemt Kees Kleiman er zijn intrek met zijn didgeridoos.

De didgeridoo is een blaasinstrument dat al duizenden jaren gebruikt wordt door de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals. Er zijn rotstekeningen gevonden van meer dan tweeduizend jaar oud waarop de Aboriginals zijn afgebeeld met dit instrument.

De oorspronkelijke basis van zo’n instrument is een boomstam die door termieten is uitgehold.

 

Kees Kleiman kwam ruim tien jaar geleden in contact met een bespeler en maker van dit instrument. De klanken en de sfeer spraken hem zo aan dat hij lessen ging volgen op de Didgeridooschool Rotterdam. Hij doorliep alle lesniveaus, volgde masterclasses en begon zelf met lesgeven op deze school.

Gegrepen door de didgeridoo begon hij ook, met succes, met het organiseren van workshops waarin men leert een didgeridoo te maken.

Hij verzamelde een aantal didgeridoos en maakte ze ook zelf. In totaal heeft hij er meer dan vijftig.

 

Nu komt hij in het Douanehuisje een deel van zijn verzameling tentoonstellen; ook zal hij klankdemonstraties geven.

Voorts is er de mogelijkheid voor het publiek om een didgeridoo zelf te bespelen. Kees geeft daartoe workshops voor groepen van vier tot acht personen. Zo’n workshop duurt een halfuur en wordt gegeven op de zaterdagen dat hij in het huisje is, tussen 15.00 en 16.00 uur.

Belangstellenden voor een gratis workshop kunnen zich vooraf aanmelden via telefoon 06-20475028.

De tentoonstelling is te bezichtigen van 31 augustus t/m 29 september, op zaterdagen, woensdagen en zondagen van 12.00 tot 17.00 uur. Ook de tentoonstelling is gratis.
——————————
Foto Kees Kleiman: Een deel van zijn verzameling

Douanehuisje

Op een heel mooi, heel Maassluis plekje ligt het Douanehuisje. Zoals de naam al suggereert was het vroeger de behuizing van de douane in Maassluis. Nu is het in eigendom van de gemeente en sinds langere tijd in gebruik als expositieruimte. Met een fraai uitzicht op de Nieuwe Waterweg ligt het daar, aan twee zijden omgeven door water, aan de Govert van Wijnkade. Jaarlijks weten zo’n 2000 mensen deze bijzondere plek te vinden.

Het Douanehuisje wordt gebruikt voor exposities, workshops en presentaties van kunstenaars, verzamelaars, verenigingen en instellingen en anderen die op cultureel terrein iets te bieden hebben. Iedere maand wordt het huisje voor een andere activiteit ingericht. En, niet onbelangrijk, de gemeente stelt het Douanehuisje gratis ter beschikking en zorgt indien nodig zelfs voor een verzekering van de tentoongestelde werken.

Laat u als kunstenaar inspireren door de dynamiek van het voorbij stromende water en de langs varende schepen. Bent u verzamelaar van, bijvoorbeeld, historisch materiaal, toon dat dan aan het publiek.

Regelmatig zijn er bij het huisje Sluizers, de zogenoemde bankzitters, die graag wat willen babbelen over voorbije tijden. En een praatje met de vissers die vaak bij het Douanehuisje een hengeltje uitgooien, is ook nooit weg.

Geschiedenis

In 1894 werd begonnen met de bouw van het Douanehuisje als uitkijkpost en kantoor van de Nederlandse Douane.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de Duitse bezetter gebruik van het huisje bij de bewaking van de haven.

In 1979 kocht de gemeente Maassluis het huisje van de Nederlandse Staat. Na een fikse restauratie werd het in 1982 in gebruik genomen als kantoor van havenmeester Micklinghoff. Het huisje behield tot 1995 deze bestemming. Daarna werden verschillende plannen geopperd voor de toekomst van het huisje. Dit varieerde van horecagelegenheid tot loods- en radarmuseum.

Tot 2004 maakten de Maassluise Kunstenaars gebruik van het huisje om er te werken en te exposeren. Opnieuw was het nodig het huisje te renoveren. Deze werkzaamheden waarbij onder andere het huisje werd rechtgezet werden in 2005 voltooid. Toen kreeg het de sociaal-culturele functie die het heden ten dage nog heeft.

Gebruikmaken van het Douanehuisje

Wilt u iets in het Douanehuisje organiseren, bijvoorbeeld, een tentoonstelling, een theateruitvoering, een voordracht van dichters, of een minicursus schilderen, aarzel dan niet en maak gebruik van deze unieke, intieme ruimte. Velen zijn u al voorgegaan.

Namens de gemeente draagt de Culturele Raad Maassluis zorg voor een goede en evenwichtige programmering. Geïnteresseerden kunnen terecht bij deze Raad: douanehuisje@crmmaassluis.nl. Voor contactpersoon zie www.crmmaassluis.nl.

 

Sorry, comments are closed for this post.

Copyright© Culturele Raad Maassluis 2016 | e-mail: info@crmmaassluis.nl